Pictoscanner er en dansk udviklet og patenteret miniscanner til gamle negativer og lysbilleder. Ideen er at overføre alle de negativer mange af os stadig har liggende (eller arver) til et digitalt format så de eksempelvis kan bruges på Facebook. Der findes masser af produkter der kan klare den opgave, men Pictoscanner skiller sig ud ved at bruge det kamera vi alligevel har i vores telefon. Dermed bliver produktet forenklet væsentligt - og også billigere.

Pictoscanner er udviklet af fotografen Simon Lautrop efter at han havde arvet en masse negativer efter sin mor. Dem ville han gerne kunne dele med slægtninge og begyndte derfor at udvikle en simpel scanner til fomålet. Ideen er lige så enkelt som den er genial. Ved at benytte eksempelvis en iPhone til selve digitaliseringen er det eneste scanneren skal i princippet bare at sørge for gennemlysningen af negativet. En app på iPhonen sørger for at vende negativet til et positiv. Derudover tilbyder appen efterbehandling og forskellige filtre, men det er i virkeligheden bare ren bonus. Appen findes til både iOS og Android.

Pictoscanner er holdt i retrostil. Det er en enkel konstruk­tion lavet af pap der kan foldes sammen og være i en lille æske. I bunden af æsken er der et "lysbord" med batteridrevne LED'er der gennemlyser negativerne samt en holder der passer med negativer i størrelsen 24 x 36 samt dias. På denne bund folder man en holder med et lille bord ud, hvorpå man lægger sin iPhone. Bordet har et lille hul, som skal matche med iPhones kamera. Afstanden mellem bordet, hvorpå iPhonen ligger, og negativet er afstemt så negativet fylder mest muligt på skærmen men så iPhonen stadig kan stille skarpt. Det vil altid være et kompromis og det er også setuppet eneste reelle svaghed.

Nemt og hurtig

Når man har samlet sin Pictoscanner skal man installere den tilhørende app. Den er selvforklarende og virker ved at den tager et billede af det gennemlyste negativ som bearbejdes så farverne bliver de rigtige. Man kan lege lidt med eksponering og zoom og efterfølgende kan man redigere billedet, hvis ikke man er helt tilfreds med standardindstillingerne. Sværere er det ikke at få digitaliseret sine gamle negativer.

Lad mig bare slå fast med det samme at du ikke skal forvente mirakler. Det er ikke et professionelt apparat og resultatet er derefter. Kvaliteten er som sådan i orden, men opløsningen bliver ikke ret høj. Når jeg bruger min iPhone 8 sammen med Pictoscanner fylder selve negativet kun omkring 10% af skærmen. Derfor skal jeg enten bruge digital zoom eller beskære efterfølgende. Derved falder opløsningen drastisk. Det afhænger lidt af hvilken iPhone du bruger. I mit tilfælde ender den reelle opløsning på omkring 1.140 x 770 pixels til trods for at iPhones kamera tager billeder med en opløsning på 4.032 x 3.2024 pixels. Det er acceptabelt til brug på nettet, men vil ikke fungere på print. Men selvfølgelig bedre end slet ikke at kunne se billederne -og det er sådan set pointen med strabadserne.

Årsagen til at negativet ikke kan udfylde hele kameraets synsfelt er at det er for langt væk. Men hvis man lod det være tættere på, ville kameraet ikke kunne stille skarpt, så der er ikke noget at gøre ved det. Det er ikke en fejl fra udviklerens side, men et kedelig begrænsning sat af den telefon man bruger.

Denne begrænsing er dog ikke noget der skal afholde mig fra at anbefale Pictoscanner til dem der har et behov for at kunne scanne gamle negativer. Blot skal man have det in mente, så ikke man bliver skuffet fordi man forventer et digitalt foto der ser ud som om det var taget i dag. Det gør det ikke. Det er retor hele vejen igennem - og det er faktisk ret fedt. Derudover er Pictoscanner billig og meget, meget nem at bruge. Det er faktisk ret sjovt at finde sine gamle negativer frem og få givet dem nyt liv. Og det er hele pointen. Et godt billede behøver ikke være teknisk perfekt, hvis motivet eller de minder det vækker er de rigtige.

Thumbs up til Simon Lautrop for at have udviklet Pictoscanner.

Du kan læse mere om Pictoscanner på pictoscanner.com. Den kan købes fotoforetninger og på musseer og har en vejledende pris på 389 kroner.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.