Bowers & Wilkins Zeppelin Air er uden sammenligning den bedste iPhone-højttaler jeg har hørt til dato. Det er også den dyreste, men sammenholder man prisen med kvaliteten, så er der næsten tale om et slagtilbud. Jeg tabte bogstaveligt talt underkæben, da jeg havde bakset Zeppelineren ud af kassen og stillet den på bordet. Hvor er den dog en fryd for øjet. Den er gennemført smuk, nærmest skulpturel, og det er lige før, at den alene som prydgenstand er pengene værd. Materialevalget af sort ABS-plast og stof kombineret med metalrammen i midten, hvor betjeningsknapperne og selve iPhoneholderen sidder, oser af stil. Det er lige før man kunne tro, at designet kom fra Jonathan Ives hånd. Ingen overflødige knapper, bare rene linier og minimalistisk design. Lækkert. Eneste deciderede fejl er en lysdiode på selve iPhone-holderen, der nærmest lever sit eget liv. Det kræver en godt blik i manualen at finde ud af, hvad de forskellige glimt betyder. Heldigvis lyser den ikke særligt kraftigt.

Navnet forpligter

Bowers & Wilkins er et navn der forpligter. Firmaet blev stiftet i England tilbage i midten af 60erne og er kendt af alle audiofile for at lave nogle af markedets bedste højttalere. Deres første erfaringer med iPoden/iPhonen kom i 2008, hvor de lancerede den første zeppeliner, der nærmest har opnået ikonstatus og i bredde kredse anses som verdens bedste iPod/iPhone-højttaler.

Efterfølgeren Zeppelin Air er endnu bedre end forgængeren. Den har fået en fremragende digital til analog-konverter, der er kommet flere watt under motorhjelmen og højttalerenhederne er blevet opgraderet. Zeppelin indeholder fem højttalerenheder og hver enhed har sin egen D-klasse forstærker, sådan skal det gøres. Basenheden har 50 watt og de fire andre enheder (2 mellemtone og to diskant) har hver 25 watt. Det er ikke ringe i en alt-i-et enhed.

Hvis den første Zeppelin spillede godt, så spiller Zeppelin Air fantastisk. Det må være erkendelsen anden gang jeg tabte underkæben den dag. Lyden er utrolig klar og detaljeret, man kan vel nærmest kalde den velkontrolleret. Velkontrolleret er absolut ikke en selvfølgelig i denne produktkategori, hvor lyden ofte svinger som vinden blæser. Specielt bassen imponerer. Hvor bassen som oftest er disse alt-i-et-enheders svaghed, er det Zeppelineres styrke. I forhold til størrelsen er bassen skræmmende stærk. Der er ingen slinger i valsen: Når bassen pumper, så er der altså knald på. Den eneste svage side, er naturligt nok stereoperspektivet, der aldrig rigtigt bliver så stort, når de to kanaler sidder så tæt ved hinanden. Dog er stereoperspektivet via zeppelineres trods alt ret store bredde, alligeveel bedre end hvad man normalt oplevet i denne kategori. En del er forklaringen skal ses i den digitale indgang, der fjerner tidlige tiders støj og dårligt signal fra analoge tilslutninger. Samtidig bliver der zeppelineres digital til ananlog-konverter, der står for signalbehandlingen og ikke computerens eller iPhonens.

Fortjener at få stuens bedste placering

Zeppelin Air er en enhed der fortjener at få stuens bedste placering, så lyden rigtigt kan få lov at folde sig ud. Selvfølgelig kan den ikke spille en 80 kvadratmeter stor stue op til fest fredag aften, men den kan spille rigeligt højt til normalt brug. Der skal faktisk skrues ret højt op, før zeppelineren mister overblikket, og den kan sagtens være et reelt alternativ til et traditionelt anlæg. Placerer man den under sit TV og lader den afspille lyden her fra, får man hævet lydkvaliteten betragteligt uden at man behøver at investere i det helt store surround-anlæg. Hænger TV'et på væggen er det intet problem, da man kan købe et specielt beslag så zeppelineren også kan hænge på væggen.

Understøttelse af AirPlay

Ud over en generel forbedring af komponenterne, har den nye Zeppelin understøttelse af Apples streamning-teknologi AirPlay. Det betyder at man kan streame musik fra iTunes på computeren eller iPhone direkte til Zeppelineren, så man ikke behøver at have sin iPhone siddende i enheden. Der er en rigtig fin funktion omend selve AirPlay-teknologien ikke er kommet sig over alle børnesygdommene endnu. Opsætningen af det trådløse AirPlay er for eksempel ikke helt enkelt og kræver blandt andet en kablet forbindelse til netværket før man er kørende, men det er jo ikke B&W's skyld, så det skal de ikke høre et ondt ord for. Det er dog tydeligt, at Apple ikke er helt på niveau med for eksempel Sonos, hvor alting går som en leg. Jeg oplever og væsentlig flere udfald over AirPlay end jeg gør med Sonos. Det gælder også andre enheder jeg har testet med AirPlay.

En smart ting ved AirPlay (såvel som den digitale indgang) er, at den kan håndtere musik i lossless-kvalitet. Konverteringen af den digitale fil sker ikke på computeren, men i selve enheden, og her er det tydeligt, at B&W ikke har sparet på kvaliteten. Det betyder, at man kan streame sin musik fra iTunes på computeren i det bedst tænkelige format, samtidig med at man har en mere komprimeret udgave liggende på iPhonen til det mobile brug. iPhonen kan nemlig ikke afspille loss less-formattet via dock connectoren alligevel. Det behøver altså ikke være iPhonen, der sætter standarden for kvaliteten. Lyden er markant bedre, end hvis det var computeren eller iPhonen, der konverterede musikken.

Om man mener af AirPlay er need to have eller nice to have er nok et temperamentsspørgsmål. Når det kører, så fungerer det glimrende og frigiver jo iPhonen til andre formål end bare at sidde i enheden. Til gengæld virker det det så også lidt dumt med den flotte, men tomme, iPhone-holder på enheden, hvis den alligevel ikke bruges til noget.

Ud over iPhone-tilslutning og afspilning via AirPlay, er der mulighed for at tilalutte en ekstra enhed via USB. Det kunne for eksempel være en iPad. Har man muligheden bør man dog klart bruge den digitale indgang, så de analoge tilslutningsmuligheder ikke ødelægger lydkvaliteten. Derudover har Zeppelin video-ud, så man kan se videoklip fra iPhonen på tv’et. Billedkvaliteten er dog begrænset af PAL-standardens 576i-opløsning.

Den bedste iPhone-højttaler jeg har lyttet til

Sjældent har jeg været så imponeret over et testprodukt som for Zeppelin Air. 4.499 kr lyder måske dyrt for for en iPhone-højttaler, men den spiller røven ud af bukserne på traditionelle anlæg i samme prisklasse. Den er uden nogen som helst sammenligning, den bedste iPhone-højttaler jeg har lyttet til, og den smukkeste jeg har kigget på, til dato. Den fortjener topkarakterer over hele linien, for der er ganske enkelt ikke en finger at sætte på noget som helst nogen steder. Det skulle lig være det faktum, at enheden kun har været til låns og derfor skal returneres til Hi-Fi Klubben igen.

Hvad kan vi lide: Lyden og designet! AirPlay-understøttelse. Prisen. Samt ikke mindst den meget Apple-agtigt tilgang til alt fra kassen den er i, manualen og opsætningen.

Hvad kan vi ikke lide: Opsætningen af AirPlay og lysdioden der ikke giver megen mening. At den lånte enhed skal sendes retur.

Specifikationer

- AirPlay-kompatibel, indbygget trådløs netværksfunktion
- Fjernbetjening medfølger
- Digitale Klasse D-forstærkere: 1 x 50 watt (5" bas), 2 x 25 watt (3,5” mellemtone), 2 x 25 watt (1” diskant)
- Frekvensgang: 36-42.000 Hz (-6 dB)
- Understøttet audio-opløsning: op til 24-bit/96 kHz
- Tilslutninger: USB, netværk (Ethernet), minijack (optisk digital og analog audio-in), video-ud (komposit)
- 30-pin universaldock til iPod/iPhone
- Strømforbrug i standby: 0,8 watt
- Mål: 64,0 x 17,3 x 20,8 cm (BxHxD)
- Vægt: 6,3 kg
- Finish: Sølv/sort

iPhoneguide har lånt Bowers & Wilkins Zeppelin Air af Hi-Fi Klubben, hvor den kan købes for 4.499 kr.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.