Med lanceringen af watchOS 3 gentænker Apple hvordan vi skal bruge vores Apple Watch. Opdateringen frigives først til efteråret, men jeg har haft adgang til at prøve den på mit ur. Lad mig sige det med det samme: Det kræver lidt tilvænning, da flere ting er radikalt anderledes end vi kender det.

Glimt er forsvundet - er erstattet af en ny dock

Den mest markante ændring er at funktionen Glimt er forsvundet. Med Glimt kunne man swipe op på urskiven og få adgang til forskellige informationer som hjertefrekvens, batteristatus, aktivitet og meget mere. Man styrede selv hvad der skulle vises i Glimt, som altså var en hurtig genvej til diverse informationer. Den er nu væk.

I stedet for Glimt har Apple indført en dock eller multitaskbar, som vi kender det fra iOS. Det vil sige en oversigt over åbne apps, som man hurtige kan skifte mellem. Informationerne i de apps der ligger i docken er i princippet opdaterede, så man ikke behøver åbne appen, hvis man bare lige skal tjekke noget. Man åbner docken ved at trykke på knappen på siden af uret.

Man kan selv bestemme hvilke apps, man vil have liggende i docken via Watch-appen på iPhonen. Der er plads til op til 10 apps i docken på samme tid.

Min vurdering er, at den nye dock er en klar forbedring i forhold til Glimt og i det hele taget, da det gør skift mellem apps meget hurtigere.

Hurtigt skift mellem forskellige urskiver

Hvis man på urskiven swiper mod højre eller venstre kan man nu skifte lynhurtigt mellem forskellige urskiver. Man bestemmer selv hvilken rækkefølge urskiverne skal vises i via Watch-appen.

Ideen er, at man hurtigt kan skifte urskive alt efter situationen. Måske vil man have én urskive på jobbet og en anden med andre informationer, når man cykler hjem eller træner. Det er ret smart. Tidligere kunne man også skifte urskiver, men det var lidt mere omstændigt. Nu ligger de sideordnet klar til brug.

Tidligere har skift af urskiver ikke været noget jeg har brugt ret meget. Derfor skal jeg lige vænne mig til muligheden og til at bruge det fornuftigt. Der er dog ingen tvivl om, at det er med til at løfte brugergrænsefladen i forhold til watchOS 2. I den beta jeg har testet funktionen på glider det ikke 100% i olie. Det er lidt trægt og af og til virker det ikke. Det går jeg dog ud fra Apple får styr på inden den endelige frigivelse.

Nyt kontrolcenter i bunden

Hvor man, som jeg skrev øverst, tidligere fik Glimt frem ved at swipe op fra bunden, får man nu et slags kontrolcenter som vi kender det fra iOS. Dog med noget færre funktioner. I den testede udgave er der syv muligheder. Man kan se batteristatus, slå flymode, lydløs og forstyr ikke til samt låse uret, bruge det til at finde iPhonen med samt kontrollere hovedtelefontilslutningen med.

Kontrolcenter er en fin lille optimering, men formodentligt ikke noget man vil bruge på daglig basis. Det er dog klart et plus at brugergrænsefladen bliver mere lig iOS, så der er ensartethed på tværs af platforme.

Aktivitet er blevet ændret

Appen Aktivitet er klart den, jeg bruger mest på mit Apple Watch. Derfor er jeg også noget nervøs, når Apple varsler ændringer.

Den nye Aktivitetsapp indeholder som udgangspunkt stadig en oversigt med de tre farvede cirkler, der viser bevægelse, motion og ståmål. Men hvor man tidlige kunne swipe til siden og skifte mellem en oversigt og detaljer for de tre, skal man nu swipe op. Swiper man til siden, som man plejer, kommer man i stedet til en ny oversigt over aktivitetsdeling. Man kan nemlig dele sine aktivitetsdata med andre i watchOS 3. Ideen er, at man dermed kan motivere hinanden til at få rørt sig noget mere. Gider man ikke det, er pladsen bare spildt. Det synes jeg ikke er videre elegant skruet sammen.

Der er i princippet adgang til samme mængde detaljerede data som tidligere, det er nu bare mast sammen på meget mindre plads. Specielt på de små Apple Watch, tror jeg det kan blive for sammenmast.

Personligt finder jeg det irriterende at skulle ændre den fingerbevægelse der nu sidder på rygraden. Jeg swiper konstant til siden, når jeg vil se aktivitetsdetaljer, hvor jeg nu bør swipe op/ned. Det mest irriterende er dog at informationerne scroller noget ujævnt og nærmest flyder frit i stedet for at et hurtigt swiper rykker en side ned.

Umiddelbart er Apple efter min mening ikke sluppet så heldigt fra Aktivitetsappen. Det er meget lidt nyt, og indholdet er blevet for sammenpresset for at give adgang til aktivitetsdeling, som langt fra alle vil bruge. Lige her foretrækker jeg watchOS 2.

Nye standard-apps

watchOS 3 byder på flere nye apps.

Find mine venner er en savnet pendant til iPhonens ditto, og et fornuftigt valg at inkludere.

Påmindelser er også en logisk valg, selvom mange i forvejen synes at appen er lidt malplaceret i iOS. Men når den nu er dér, skal det selvfølgelig også være på Apple Watch.

Pulsmåling har hele tiden eksisteret på Apple Watch. Tidligere lå funktionen i Glimt, men efter den er forsvundet har den fået sin egen app.

Den største regulære nyhed på app-fronten er appen Åndedrag - eller Breathe på engelsk. Med den kan man foretage åndedrætsøvelser for at minske stressniveauet. Funktionen har sin egen app, som man kan starte når man vil, og vil desuden af sig selv byde ind i løbet af dagen. Man kan jo mene om det hvad man vil, men for nogle vikl det helt sikkert være en fin lejlighed til at få 1 minuts pause i hverdagen.

Nye urskiver og komplikationer

Med watchOs 3 kommer tre nye urskiver, blandt en målrettet aktivitet. Det er fint nok, men systemet lider stadig af, at man ikke selv kan designe sine urskiver helt fra grunden, eller kan købe nye urskiver i App Store. Det er så oplagt, at Apple må have en meget god grund til ikke at gøre det muligt. Måske fordi Apple gerne vil have 100% kontrol over hvordan uret tager sig ud.

En rigtig smart funktioner er at man i Watch-appen på iPhonen nu kan se et galleri over alle de tilgængelige urskiver, så man nemt og bekvemt kan danne sig et overblok over mulighederne.

Andet

Da den nye dock-funktion som skrevet kommer frem, når man trykker på sideknappen, er den funktion der tidligere var knyttet til denne knap forsvundet. Det er i hvert fald ikke lykkedes mig at finde den andre steder. Jeg tænker på funktionen med en oversigt over ens favoritkontakter, så man hurtigt kunne sende beskeder eller ringe til dem. Det var ikke noget jeg selv bruge ret meget, men når jeg en sjælden gang skulle kontakte folk via uret, var det her, jeg gjorde det. Jeg tror jeg fremover vil bruge uret endnu mere som kontaktstarter, når favoritfunktionen er forsvundet (hvis det da ikke lykkedes mig at finde den gemt et andet sted).

En minde ny funktion er "Find mit Apple Watch", der fungerer på samme måde som "Find min iPhone" og så videre. Kræver næppe yderlige beskrivelse. Et logisk og fint valg fra Apples side, omend uret - lige som med Macs - ikke har GPS indbygget, og derfor ikke kan lokaliseres 1005 præcist.

Samlet vurdering

watchOS 3 er en klar forbedring i forhold til watchOS 2. Aktivitetsappen er jeg ikke udpræget tilfreds med, men den nye Dock er i sig selv opdateringen værd.

Der er ikke tale om nogle revolutioner med watchOS 3. Mere en finpudsning baseret på folks brug af uret i godt og vel et år nu. De små ting, der får det hele til at køre bedre.

Jeg synes det er både modigt og rigt af Apple, at de smider Glimt ud og erstatter den med en dock og hurtigt skift mellem urskiver. Det kræver lidt tilvænning, men når det efter et par uger er slået igennem, er det en klar fordel.

watchOS 3 frigives ifølge Apple en gang til efteråret.