For et par uger siden bragte jeg en video, hvor en person havde testet hvor ridsefast materialet i den nye iPhone 7 var. Han kom frem til, at kameralinse og hjem-knan ikke kunne være lavet af safir. Det fik mig til at bemærke at man skulle tage "fagligheden i videoen med et gran salt". Det fik en enkelt læser til tasterne. Jeg fik aldrig svaret, men en ny video fra samme person (se ovenfor) kan så passende være afslutning på den sag. Han kommer i første omgang frem til samme resultat som den første video. Men går et spadestik eller to dybere for at finde forklaringen på det observerede. Den slags kan jeg godt lide. Det er stadig tydeligt at han fagligt ikke er på hjemmebane, hvilket han også indrømmer, men det er meget bedre end første gang.

Linsen ér safir

Essensen af videoen er, at kameralinsen ér lavet i safir. Det er bare ikke ret tykt sammenlignet med et ur. De ridser man ser i begge videoer er derfor ikke ridser men revner. Forstørret i mikroskop kan man tydeligt se, at ridserne ser forskellige ud. Når man kradser i linsen med et materiale der normalt ikke burde kunne lave ridser i safir, kommer der små revner i safirlaget fordi det er så tyndt. Det krakelerer simpelthen under trykket. Når det samme ikke sker i et ur skyldes det, at safiren her er meget tykkere. På samme måde som det er nemt at bryde isen i en vandpyt efter en nat med let frost, mens det er umuligt efter to ugers isvinter, hvor isen er blevet meget tykkere. Dét er mekanismen i de observerede "ridser". Formodentlig kombineret med at linsen er et laminat bestående af lag af forskellige materialer.

Kompromis mellem gode billeder og ridsefasthed

Som brugere kan vi selvfølgelig være ligeglade med om ridserne i virkeligheden er revner. De er pænt irriterende uanset hvad. Men hvorfor har Apple så ikke bare gjort laget så tykt, at det ikke revner? Årsagen er at safir er mindre gennemsigtigt end glas. Det er med andre ord dårligere til at lade lys passere igennem. Det kan man eksempelvis se på de Apple Watch, der har safirglas. Deres skærm er mærkbart mindre lysstærke end dem uden safir. Tykkelsen og renheden af safirlaget i iPhonens kameralinser er altså en kompromis mellem ridsefasthed og gode billeder. Jo tykkere laget er desto bedre kan det modstå ridser, men desto dårligere bliver billederne. Apple har så fundet hvad de mener er en passende tykkelse og et fornuftigt kompromis.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.