Apple er i stigende omfang begyndt at style produkter og tjenester med et logo navnet som Pay og Music. Det lille æble-logo er et tegn på sammemåde som bogstavet "a", tallet "4" og andre tegn. Det vil med andre ord sige, at det er muligt at skrive tegnet via tastaturet. Det er det, denne artikel skal handle om. Hvordan man skriver ?

Men inden jeg kommer så langt, skal jeg lige gøre nogle ting klart. Hvis du allerede nu sidder og tænker: "Hvad er det manden snakker om?", så forstår jeg dog godt. For at denne artikel overhovet skal give mening, skal du nemlig læse den på en Apple-enhed. Det særlige -tegn kan nemlig kun ses på Apples egne enheder. Tegnet forestiller Apples logo, altså et lille æble.

På Windows-computere og Android-enheder kan man dog ikke nødvendigvis se æblet, her vises i stedet noget i retning af en firkant eller andet. Så hvis ikke du kan se æblet brugt i overskriften og teksten ovenfor, er forklaringen altså, at du ikke læser med på en Apple-enhed. Dette er ikke Apples fejl. Æblet er nemlig ikke en officiel del af Unicode-standarden, men hører til den private del som forskellige producenter håndterer forskelligt. Apple bruger den til at vise et æble-logo og andre måske deres særlige logo eller andre specialtegn.

Rent teknisk er æble-logoet inkluderet i det såkaldte "ASCII extended character set" med disse værdier:

  • Decimal: 240
  • Hexadecimal: F0
  • Unicode: U+F8FF

Det betyder eksempelvis at man kan bruge tegnet i HTML med koden: &#xF8FF

De fleste er dog nok mere interesserede i, hvordan man får tegnet fem når man skriver beskeder, noter etc. Det fortæller jeg herunder.

Mac

På din Mac er det meget nemt at skrive  direkte, selvom man ikke kan finde symbolet på tastaturet.

For at skrive  på din Mac (med dansk tastatur layout) skal du blot holde option-tasten nede og trykke på $. (⌥+$)

iPhone og iPad

På iPhonen og iPaden virker ovenstående genvej kun, hvis du har tilkoblet et fysisk tastatur. Der er ingen måde hvor man kan skrive  med det virtuelle tastatur da tastaturet ikke hr en option-tast. Til gengæld kan man via et lille trick lave sin egen. Tricket er at bruge iOS's funktion til automatisk erstatning af tekst.

Du skal simpelthen gå ind i Indstillinger > Generelt > Tastaturer > Erstat tekst.

Her skal du trykke på + for at have en ny erstatning. Kopier -tegnet fra denne artikel og sæt den ind i feltet "Udtryk". I feltet "Genvej", skriver du din genvejstekst. Det kunne være "applelogo". Hvad du bruger er helt op til dog selv, men sørg for at det ikke er noget der bruges i rigtige ord, da du så vil få en masse underlige erstatninger i disse ord.

Hver kan du nu skriver "applelogo" vil det automatisk blive lavet om til . Dette trick kan i øvrigt også bruges på Mac. Du behøver endda ikke oprette det igen, da ens genvej bliver synkroniseret til alle ens enheder via iCloud.

Apple Watch

Apple Watch hr ingen problemer med at vise tegnet korrekt, men der er i øjeblikket ingen måde at skrive  på Apple Watch. Al tekstinput på uret fås ved at bruge stemmen og her kan man ikke bede om at få indsat et Apple-logo.

Apple TV

Brug et tilsluttet tastatur og samme genvejskombination som på Mac. Bruger du iPhonen som tastatur, og har opsat genvejen manuelt som beskrevet oven for, virker det også på Apple TV.

Windows

Som skrevet indledningsvis bliver æble-logoet typisk kun vist på Apples enheder. Man kan dog stadig indtaste tegnet i Windows - det bliver så bare først synligt, når man åbner dokumentet eller beskeden på en Apple-enhed eller bruger en font der understøtter tegnet.

Det nemmeste er at bruge decimal-koden nævnt ovenfor. Den er "240". Hold alt-tasten nede og skriv 0240 på det numeriske tastatur. Har dit tastatur ikke et særligt numerisk-tastatur (for eksempel fordi du bruger en bærbar computer), så skal du skrive F8FF og bagefter trykke alt+x.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.