Når man vil installere betaversioner af eksempelvis iOS eller tvOS har vi været vant til at skulle en tur via iTunes for at få overført firmwaren til enheden. Typisk har dette også betydet at enheden er blevet gendannet i processen frem for opdateret.

Med lanceringen af betaerne af iOS 9.3 indførte Apple dog et nyt koncept. Ved at installere en såkaldt konfigurationsprofil på eksempelvis sin iPhone, har man som noget nyt kunne opdatere til iOS 9.3 beta over the air. Det vil sige uden brug af en computer. Installeringen af denne konfigurationsprofil foregår ganske enkelt ved at man besøger Apples udviklerportal på sin iPhone, og finder det rette link. Enkelt og nemt.

Det samme kan faktisk lade sig gøre på Apple TV. Og her er det endnu mere bekvemt, da man derved slipper for at investere i et USB-C kabel, som de fleste trods alt nok ikke ligger inde med. Apple TV har som bekendt ikke en webbrowser, men man kan alligevel godt installere en konfigurationsprofil, man skal bare vide hvor man skal lede, da det ikke er noget Apple skilter med.

Sådan installerer du tvOS beta over the air på Apple TV

Først skal vi have downloadet konfigurationsprofilen og overført den til en tilgængelig webserver som eksempelvis Dropbox. Dette kan gøres på computeren eller med en iPhone eller iPad. Grunden til dette er, at Apples udviklerportal kræver login, og det kan man ikke gøre via Apple TV. Derfor skal den over på en server uden login.

1. Start med at hente konfigurationsprofilen på Apples udviklerportal (kræver login): developer.apple.com/tvos/download/. Led efter: Download the tvOS 9.2 beta Configuration Profile

2. Gem filen på en tilgængelig webserver. Det kan være Dropbox etc.

3. Noter URL'en til filen.

Nu skal konfigurationsprofilen overføres til Apple TV.

4. På Apple TV skal du åbne Indstillinger > Generelt > Anonymitet

5. Flyt markøren til "Send til Apple" og tryk på play-knappen på controlleren.

6. Nu sker det magiske: En hemmelig menu dukker på. Tryk på "Tilføj beskrivelse" og derefter på "OK".

7. Nu vil du få mulighed for at skrive URL'en til en konfigurationsprofil. Der står som standard Apple egen. Slet den.

8. Skriv URL'en til den gemte konfigurationsprofil i Dropbox (fra punkt 3). Hvis du bruger iPhonen som remote for Apple TV kan du kopiere og indsætte URL'en, og ellers må du klare det manuelt via Apple TV's controller.

9. Inden du trykker OK, skal du lige ændre "dl=0" til "dl=1" til sidst i URL'en fra Dropbox.

Nu bliver konfigurationsprofilen installeret på din Apple TV. Når det er sket, har du adgang til betaopdateringer af tvOS 9.2 direkte på enheden. Det kræver eventuelt lige en genstart af enheden før opdateringen kommer frem.

10. Gå til Indstillinger > System > Softwareopdateringer og installer den tilgængelige opdatering.

Så nemt er det faktisk. Bemærk at der ikke er tale om et hack, men om en metode som Apple selv har lagt på enheden, og som også fungerer på iPhonen og iPaden. På Apple TV er den bare gemt væk.