Automatisk teksterstaning er et af de skjulte guldæg i macOS og OS X. Det kan spare en for en masse tid. Ideen er, at man kan lave nogle regler, så en bestemt tekst automatisk bliver erstattet med en andet tekst.

Det kunne for eksempel være at "onxdk" bliver erstattet med "onx.dk.dk - Danmarks bedste Apple-side". Hvis det sidste er noget jeg ofte skriver, vil jeg spare en del tid ved bare at skrive onxdk hver gang.

Det kunne også være "epv" for "Er på vej!" eller "jst" for "Jeg skriver tilbage". Det kunne også være regulære forkortelser som "fx." det bliver til "for eksempel". Du har nok forstået ideen.

Man bestemmer fuldstændigt selv, hvad der skal erstattes med hvad. Man skal dog lige tænke over, ikke at benytte alt for almindelige bogstavkombinationer. Det nytter for eksempel ikke noget, at bruge "at" som man erstatter med "Arne Terkildsen". Hver eneste gang man skriver et sætning med ordet at, bliver Arne blandet ind i det.

Sådan bruger du Mac'ens automatisk teksterstatning

Nedenstående er fremgangsmåden i macOS Sierra. I tidligere udgaver af OS X kan tingene være placeret nogle lidt andre steder - men de findes altså.

Start med at åbne Systemindstillinger. Du kan gøre det via Spotlight eller via æble-menuen øverst. Tryk herefter på Tastatur-ikonet og vælg fanebladet "Tekst".

Her er der i venstre side en vinue med de tekstumper der skal ersatte andre. Der ligger nogle, som Apple har inkluderet som standard. Du føjer dine egne til ved at klikke på det lille plus nederst til venstre. Skriv først den tekst du vil erstatte, og dernæst den tekst der skal erstattes med. Længere er den faktisk ikke. Hver gang du så skriver din bogstavkombination erstattes det automatisk.

I princippet slår det igennem i alle programmer, men nogle gange kan det være slået fra som standard. I såfald skal du slå det til manuelt. Det gør du ved at højreklikke på et tekstfelt og vælge "Erstatninger" > "Udskift tekst". Er der programmer, hvor du ikke vil have funktionen slået til, skal du bare slå det fra på samme måde.

Jeg selv bruger det til forkortelser. Når jeg skriver artikler her på ONX er princippet, at der ikke anvendes forkortelser (overskrifter undtaget), og derfor sparer jeg noget tid, ved at bruge forkortelser, der automatisk bliver erstattet med det fulde ord.

Hvad du vil bruge det til kommer helt an på, hvad og hvordan du skriver. Det er helt individuelt, hvilke ord og vendinger man ofte bruger. God fornøjelse.