Apples topchef, Tim Cook, er ikke overraskende uenig i EU's afgørelsen i sagen om Apples skattebetaling i Irland. Han argumenter i et åbent brev for at Apple er Irlands, USA's og verdens største skattebetaler og altid har fulgt lokale regler til punkt og prikke.

Cook skriver at Apple har fået vejledning fra de irske skattemyndigheder i forhold til en korrekt skattebetaling i overensstemmelse med Irlands skattelovgivning. Samme vejledning som alle andre der driver forretning i landet har fået.

Cook er meget klar i mælet: "Holdningen fra EU's side er at Irland har givet Apple en særlig aftale omkring vores skatter. Den påstand har ingen basis i fakta eller i lovgivningen. Vi har aldrig spurgt efter, og aldrig fået, nogen speciel aftale."

Cook mener ikke at sagen handler om hvor meget Apple betaler i skat, men om hvem der bestemmer reglerne. Er det Irland som suveræn stat eller er det EU?

Vi befinder os nu i den situation, at vi er blevet dømt til at efterbetale skat til en regering, der siger vi ikke skylder dem mere end vi allerede har betalt.Tim Cook

Cook mener at EU's afgørelse vil have stor betydning for investeringen og jobskabelsen i Europa. Følger man EU's logik, hævder Cook, vil virksomheder risikere at skulle betale skat efter regler der aldrig har eksisteret i det pågældende land. I stedet mener Cook, at man skal arbejde på at få ændret skattereglerne fremdrettet. Apple støtter skattereformer, men mener ikke at de kan ske bagudrettet.

Cook slutter af med at forsikre om at Apple bliver ved med at investere i Irland. Han tror fuldt og fast på at de faktiske omstændigheder og de etablerede juridiske principper, som EU blev grundlagt på, i sidste ende vil sejre.

Scroll ned for at se kommentarer

I samarbejde med PriceRunner