Hvordan oplader man egentlig sin iPhone hurtigst? Apples nye iPhone 12-serie byder på en ny mulighed for opladning, nemlig MagSafe, der markedsføres som et klart fremskridt i forhold til den traditionelle Qi-baserede trådløse opladning. Apple anbefaler desuden at man benytter en ny kraftige 20W-oplader, for den bedste resultat og den hurtigste opladning. Det er derfor udgangspunktet eller referencen i min test. I princippet kan man dog bruge en hvilke som helst oplader. Er den på mindre end 20W, vil det bare går lidt langsommere.

Læs med her og find ud af, hordan du hurtigst oplader din nye iPhone 12.

Sådan har jeg gjort

Jeg har testet én iPhone og fire forskellige opladningsmetoder:

  • Kablet opladning, 20W
  • Kablet opladning, 5W
  • MagSafe trådløs opladning, 15W
  • Qi trådløs opladning, 7,5W

I testen af de trådløse opladere har jeg i begge tilfælde brugt den samme 20W USB-C strømforsyning fra Apple. 5W-opladeren er den klassiske, der har fulgt med Apples iPhones i årevis, og som du måske har op til flere af liggende.

Testenheden er en regulær iPhone 12, så har du en af de andre iPhone 12-modeller (der har en anden størrelse batteri), vil de eksakte opladningtider variere. Relativt set bør de viste forskelle, opladerne imellem, dog være den samme uanset hvilke iPhone 12-model du har.

Ideelt set burde jeg have testet tiden fra fuld afladt iPhone til fuldt opladt iPhone (0-100%). Det er i praksis umuligt da jeg så skal holde øje med iPhonen hele tiden for at se hvornår batteriet når 100%. I stedet er jeg startet fra 0% og har aflæst batteriprocenten efter 30 minutter og 60 minutter for de forskellige opladere. Det giver et rimeligt retvisende billeder af opladernes relative ydelse.

Så meget strøm får du af en times opladning

Resultatet af testen er helt som forventet. Den hurtigste opladning sker med kablet direkte i iPhonen, mens trådløs opladning er langsommere. Derudover er det antallet af watt, som opladeren kan levere, der afgør det.

  • Kablet opladning (20W), 55% (30 min) og 85% (60 min)
  • Kablet opladning (5W), 21% (30 min) og 36% (60 min)
  • MagSafe (15W), 37% (30min) og 51% (60 min)
  • Qi (7,5W), 26% (30min) og 42% (60min)

En ting der er værd at bemærke er, at opladningen i alle tilfælde går hurtigst i starten og bliver langsommere og langsommere jo tættere på 100% man når. Man kan derfor ikke bare gange op og sige, at hvis 50% opladning tager en halv time så tager 100% opladning en hel time. Man skal snarere gange med tre eller fire, når man går fra 50% til 100%.

Dette er en fysisk egenskab ved alle genopladelige batterier, og er ikke noget man kan gøre noget ved. Derudover er trådløs opladning meget negativt påvirket af varmeudvikling. Den trådløse opladning bliver derfor langsommere og langommere jo længere tid man lader i takt med at iPhonen og opladeren bliver varmere. Dette kan til dels modvirkes, ved at man sørger for, at få varmen væk.

En fuld opladning af iPhone 12 med 20 W-laderen tager omkring en time og tre kvarter. Med MagSafe tager en fuld opladning liger under tre timer og med standard-opladeren lige over tre timer.

Min anbefaling til den hurtigste opladning af iPhone 12

Resultatet af min test er som sagt helt som forventet. Jo højere effekt opladeren leverer, desto hurtigere lader den op. Derudover er der en forventelig forøget opladningstid ved trådløs opladning.

Min anbefaling er at anskaffe Apples 20W-oplader. Den er markant hurtigere end hvis du bare bruger en af den klassiske 5W-oplader, der er fulgt med iPhonen i årevis. Den er simpelthen for langsom. Har du en anden kraftig oplader liggende, kan den også benyttes.

Vil du have trådløs opladning, så gå efter MagSafe, den er hurtigere end traditionelle trådløse opladere. Særligt til de små korte opladninger i løbet af dagen er MagSafe velegnet. Til fulde opladninger er den ikke markant hurtigere end den klassiske 5W's oplader. Omvendt sker det typisk om natten, når man sover, og så spiller det jo ingen rolle om der går en time fra eller til.

I disse anbefalinger har jeg alene kigget på opladningshastigheden og ikke selve brugen eller kvaliteten af produktet. Om det giver mening at bruge en pseudo trådløs oplader som MagSafe i forhold til bare at stikke kablet ind i bunden af iPhonen, må du selv vurdere.

Så for at runde af. Min klare anbefaling er under alle omstændigheder at benytte Apples nye 20W USWB-C-oplader, da den giver klart hurtigst opladning. Om du så vil kombinere den med MagSafe må vær en personlig smagssag. Jeg ville nok ikke selv gøre det.

Apples 20W USB-C oplader koster 169 kroer hos Apple (link), men kan også købes hos de sædvanlige Apple-forhandlere.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.