Forskere fra University of California i San Francisco har sammen med folkene bag appen Cardiogram lavet en undersøgelse der indikerer, at Apple Watch - og andre pulsmålere - muligvis kan bruges til at opdage tegn på diabetes hos brugeren.

Forskerne har brugt et neuralt netværk kaldet DeepHeart til at analysere hjerterytmedata med og kan med 85% sikkerhed identificere personer med diabetes ud fra deres hjerterytme. Det neurale netværk er simpelthen blevet trænet med data fra personer hvis tilstand er kendt og kan når det præsenteres for nye ukendte personer altså med 85% sikkerhed afgøre om de har diabetes eller ej. DeepHeart har haft adgang til mere end 200 millioner målinger fra 14.011 forskellige personer.

Prædiabetes, altså forstadier til diabetes, er normalt vanskelig at opdage fordi det kræver særligt udstyr der måler personens blodsukker. Noget man normalt ikke render rundt med, med mindre der er en konkret mistanke. Hvis den nye metode viser sig brugbar, vil mange flere tilfælde af diabetes kunne opdages og folk kan blive adviseret om at de bør kontakte en læge og få det undersøgt.

Studiet er det første af sin art, hvor man i stor stil undersøger pulsmåles evne til at opdage prædiabetes. Teorien bag er at bugspytkirtlen, der producerer flere vigtige fordøjelsesenzymer herunder insulin, er forbundet til hjertet via nervesystemet og at hjerterytmen ændrer sig når en person begynder at udvise tegn på diabetes.

Det skal understregs at der er tale om forskning, der endnu ikke er klar til regulær brug.