Fremover er det slut med selv at udskifte skærmen i ens iPhone, hvis man har tabt den, så den er gået i stykker. Faktisk vil de fleste uafhængige reparatører ikke engang kunne gøre det. I iPhone 13 kan man nemlig ikke længere udskifte skærmen uden at Face ID holder op med at virke. Det oplyser iFixit i en artikel, der bakker op om retten til at kunne reparere sine elektroniske ting.

Tidligere har man uden problemer selv kunne udskifte en ødelagt skærm i en iPhone, hvis man var lidt fiks på fingrene. Alternativt har man kunnet finde en lokal reparatør. Den går ikke længere.

Ifølge iFixit, der har testet det grundigt, kan man ikke udskifte skærmen i en iPhone 13 uden at Face ID holder op med at virke. Gør man det alligevel får man en fejlmeddelelse om at Face ID ikke kan aktiveres på iPhonen. Problemet er en microcontroller (chip) der parrer hver enkelt iPhone 13 til en bestemt skærm. Udskifter man skærmen (hvor Face ID-komponenterne er integreret), skal denne microcontroller omkodes for at Face ID virker. Det kan man ikke, hvis ikke man er autoriseret hos Apple, og dermed har adgang til Apples værktøjer. Det har uafhængige reparatører ikke - og folk der selv vil klare tingene har slet ikke.

Kan omgås, men kræver mikroskop

Der findes en måde at omgå dette på, men det kræver en hel del mere arbejde, og er i det hele taget ikke en mulighed for privatpersoner. Man kan nemlig flytte microcontrolleren, der er loddet fast, fra den gamle og ødelagte skærm og over til den nye. Det kræver særligt grej og viden, og er ikke længere et gør-det-selv-projekt, da det blandt andet kræver et mikroskop.

iFixit tror ikke på at problemet er et uheld, men et bevist valg truffet af Apple. Det flugter med lignende restriktioner, som Apple har indført de sidste par år. Eksempelvis kunne man til at starte med heller ikke skifte kameraet i iPhone 12 uden at det holdt op med at virke. Det har Apple siden lavet om på, så man nu får en notifikation om, at kameraet ikke er originalt, men at det trods alt stadig virker. Apple vil muligvis kunne lave samme ændring for den nye restriktion.

Uanset hvad Apple gør sig af krumspring vil der efterhånden kommer flere og flere initiativer og lovgivning rundt omkring i verden, der skal sikre forbrugernes ret til selv at reparerer deres elektronik.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.