Den helt store nyhed i iPhone 5S er den indbyggede fingeraftrykssensor i hjem-knappen. Den fungerer både som adgangskontrol til selve telefonen, samt erstatter indtastning af kodeord i App Store og iTunes Store. Det giver to fordele: Det er hurtigere og mere sikkert end traditionelle kodeord. At der derudover gør oplevelsen en smule mere futuristisk, gør bestemt heller ikke noget.

Funktionaliteten er en kombination af unik hard- og software, der er enestående på smartphonemarkedet. Fingeraftrykssensoren er ifølge Apple noget af det mest avancerede teknologi, de nogensinde har puttet i et produkt.

Når man vil låse telefonen op, lægger man ganske enkelt bare fingeren på hjem-knappen og bliver sendt direkte til hjem-skærmen. Der er altså ikke længere brug for at lave en swipe-bevægelse. Når man vil købe i App Store, man man vælge at godkende købet med det sædvanlige kodeord eller ved at lægge fingeren på hjem-knappen. I begge tilfælde burde fingeraftrykssensoren være den hurtigste måde at gøre det på.

Sådan virker sesoren

Sensoren er designet, så den kan aflæse fingeraftrykket uanset hvilken orientering ens finger har. Om man holder iPhonen på højkant, om den ligger ned eller noget derimellem, spiller ingen rolle, sensoren vil altid kunne aflæse fingeraftrykket.

Det er den lille metalring omkring hjem-knappen der detekterer, at der er en finger der skal aflæses, og beder sensoren om at aflæse fingeraftrykket. Selve sensoren sidder under at lag safirglas, der fungerer som linse. Safirglas er verdens næsthårdeste mineral, kun overgået af diamant, så det tjener også til beskyttelse af sensoren. Sensoren tager et digitalt billede af fingeren og analyserer fingeraftrykket i detaljer mindre end det menneskelige øje kan opfatte.

Inden man kan tage Touch ID i brug, skal den selvfølgelig lære ens fingeraftryk at kende. Sensoren kan kodes til at acceptere op til fem forskellige fingeraftryk, så man også kan give adgang til eksempelvis ens kone, mand eller børn.

Sikkerheden er i top

Apple har naturligvis sørget for at sikkerheden er i top. Informationen om ens fingeraftryk lagres krypteret i selve A7-processoren. Kun Touch ID har adgang til informationen. Informationerne lages ikke i hukommelsen og sikkerhedskopieres ikke til iCloud. Informationerne sendes ejheller Apple eller lagres på deres servere eller i softwaren i øvrigt. Det er kun Touch ID-sensoren der har adgang til ens fingeraftryk.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.