Den netop lancerede 12" MacBook - og den opdaterede 13" MacBook Pro - har fået en helt ny type trackpad eller pegefelt med Force Touch.

Force Touch er en teknologi, der blandt andet kan måle, hvor hårdt man trykker på pegefeltet. Det kan med andre ord skelne mellem et let tryk eller et mere dybt tryk. Dette kan bruges til at give forskellige interaktioner alt efter hvor hårdt man trykker. Et let tryk på noget tekst i et dokument kunne eksempelvis markere teksten, mens et dybt tryk kunne kopiere den.

Under Apples fremvisning af funktionen i mandags blev videoafspilleren QuickTime brugt som eksempel. Her kan man ved at trykke mere eller mindre hårdt få afspilningen til at gå hurtigere eller langsommere. Hele 10 niveauer af tryk kan der skelnes i mellem.

Bag disse nye muligheder ligger en genopfindelse af den måde pegefeltet fungerer på. Det nye pegefelt har indbygget fire kraft-sensorer, der gør det muligt at klikke alle steder. På et traditionelt pegefelt kan man nemmest klikke i bunden, mens det bliver sværere og sværere jo højere op på feltet man kommer.

Haptisk feedback snyder hjernen

Mere interessant er det, at pegefeltet har indbygget en såkaldt Taptic Engine. Den sørger for haptisk feedback, der giver en fornemmelse af, at man trykker på en knap, selvom man i virkeligheden ikke gør. På de nuværende pegefelter, bevæger feltet sig fysisk, når man trykker på det, så man tyeligt kan mærke følelsen af et klik. Sådan er det ikke med det nye pegefelt.

Det nye pegefelt siger en kliklyd og man føler et klik i fingeren, men i virkeliheden bevæger det sig slet ikke. Der sker ikke et fysisk klik, når man trykker med fingeren. I stedet sørger nogle vibrerende motorer under feltet for at give ens finger følelsen af et klik. Det kan hurtigt blive ret teknisk, men det er ikke meget ulig optiske illusioner, hvor hjernen snydes til at se noget, der ikke er der. Det samme med pegefeltet. Ved at vibrere på den helt rette måde snydes hjerne til at tro, at den har opfattet et klik.

Mere imponerende er det, at den haptiske feedback også kan illudere en fornemmelse af dybde i ens tryk. Trykker man hårdere end bare et almindeligt tryk, vil pegefeltet stadig ikke bevæge sig fysisk, men den haptiske feedback gør, at man alligevel fornemmer at man trykker knappen længere ned. Effekten skulle være meget overbevisende.

Foreløbig er det nye pegefelt kommet med i den nye MacBook samt 12" MacBook Air. Apple benytter også teknologien i Apple Watch, og der er rygter om, at den kommer i næste iPhone også.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.