Efter at have skrevet på rygtebasis om dem i årevis, er de her nu endelig. Apples augmented reality-briller kaldet Apple Vision Pro. Lanceringen sker i starten af 2024. Prisen i USA starter ved svimlende $3.500, hvilket i Danmark vil svare til omkring 30.000-35.000 kroner, når der kommer moms og så videre på. I første omgang lanceres Apple Vision Pro dog kun i USA.

Apple Vision Pro er den største Apple-lancering i årevis, og er Apple første nye produktkategori siden 2015, hvor Apple Watch blev lanceret. Udviklen har stået på i mere end et årti, og der er da også virkelig tale om en nyskabelse.

Specifikationer

  • 2 x 4K micro OLED-skærme
  • Indbygget iris-scanning
  • Mere end 10 kameraer
  • Øje- og hånd-tracking tio navigering og kontrol
  • Optagelse af 3D-foto og -video
  • Rumlig lyd
  • Eksternt batteri med kapacitet på 2Wh
  • visionOS styresystem

En ny måde at bruge en computer på

Apple gør det ikke selv, men alle vi andre vil betragte Apple Vision Pro som et AR-headset. Rent designmæssigt ikke meget ulig et par skibriller. Apple selv kaldet det en rumlig computer, på grund af evnen til at blande digitalt indhold med den fysiske verden. Det er vigtigt at understrege, at man ikke kigger gennem headsettets skærme. Alt hvad man ser er digitalt, det vil sige, at det man ser er en videogengivelse af det kameraerne på forsiden opfanger. Med mindre man er i virtual reality-tilstand, hvor der slukkes for kameraerne og alt indholdet er digitalt skabt. Man skifter mellem de to tilstande via en digital krone på headsettet. En detalje her er, at der på ydersiden er en skærm, der viser et billede af ens øjne, så det ser ud som om, man kigger gennem skærmen. Men det gør man altså ikke. For dem der bruger briller, er der mulighed for at indsætte linser med korrekt styrke.

Der er ingen kontrolknapper på enheden. Alt styres med øjnene eller håndbevægelser. Dem der har prøvet demoudgaver kaldet det meget intuitivt og nemt.

Det hele styres af to apple-udviklede mikrochips. Den ene er den samme M2, som sidder i Apples Macs. Den bruges af styresystemet, og laver grafik og lyd. Den anden hedder R1 og styrer input fra enhedens sensorer.

Headsettet er relativt tungt, og Apple har derfor valgt at batteriet bæres i et bælte eller i en lomme.

Styresystemet hedder visionOS, og det vil få en dedikeret App Store med apps designet specielt til enheden, men der er også mulighed for at afvikle iPhone- og iPad-apps. Enheden kan også kobles til en Mac og fungere som skærm for denne.

Ny, billigere udgave på vej

Ifølge rygterne arbejder Apple allerede på en lidt billigere udgave til pris på niveau med iPhonen. Den vil få lidt dårligere specifikationer. Der går dog endnu et par år før den kommer til salg.