En af de mest anvendelige - men dog godt skjulte - funktioner i iOS er den såkalte: Ryst for at fortryde. Med den kan man blot ryste sin iPhonen, hvis man er kommet til at skrive noget forkert i eksempelvis en besked eller i Noter. Det gør det lidt svært at være produktiv, hvis man eksempelvis vil lave en hurtig statusopdatering under karnevallet i Rio, men ellers er det ganske brugbart.

Den gode nyhed er, at Apple nu langt om længe lancerer funktionen i OS X, så man ikke bliver forvirret af, at tingene gøres forskelligt på de forskellige Apple-enheder. Fremover vil man derfor kunne ryste sin Mac for at fortryde en handling. Med en iMac vil det nok kræve lidt tilvænning, mens det på MacBooks føles helt naturligt allerede efter et par dages brug. Logikken er lige til: Hvis man bliver irriteret over at have lavet en fejl er den typiske reaktion at ryste ting. Dette kender vi fra iPhonen, men mon ikke de fleste også har prøvet at give computeren en tur? Selv ryster jeg tit min økse, hvis jeg kommer til at lave en fejl under brøndehugningen.

Virker lidt forskelligt på MacBook og iMac

Funktionen er lidt forskellig i MacBooks henholdsvis iMacs. I Macbooks vil funktionen bruge den sensor, der sidder i harddisken og som lukker ned for drevet, hvis den kan mærke at man har tabt sin MacBook. Dette beskytter data og gemmer dem inden MacBook'en rammer jorden. Apple har justeret lidt på denne sensor, så den også kan fornemme rystelser.

I iMac'en har det været en større udfordring, da den ikke har indbygget de samme sensorer i harddisken som MacBook'en har. Derfor har Apples ingeniører måtte lægge deres hoveder i blød. Efter nogle års arbejde, er de kommet frem med en genial løsning, som ellers var gået i glemmebogen.

Benytter gammelt trick fra det analoge TV's tid

Som vi ved er Apples fokus ikke på at være de første, men på at være de bedste. Først når en ny funktion er 100% i orden, tager Apple den til sig. Ryste funktionen er således heller ikke noget, Apple har fundet på. De har bare finpudset den.

De af os der er så gamle at vi kan huske analoge TV fra før fladskærmen slog igennem, vil nikke genkendende til der allerede dengang var indbygget en lignende funktionalitet. Her var det bare koblet til TV'ets tuner-del. Hvis der var problemer med sne eller støj på skærmen, kunne man ved at banke et par gange på toppen af TV'et automatisk få det til at finjustere frekvensen, så billedet igen stod knivskarpt. Det er denne funktion Apple nu benytter til fortryd-funktionen. Selve funktionaliteten har været i OS X hele tiden, den har bare ikke været brugt i mange år, og var gået i glemmebogen efter at digitalt TV slog igennem.

Jo flere der ryster jo bedre

Nu er den altså tilbage, og bare koblet sammen med en fortryd-funktion snarere end en fintuning. Ganske smart fundet på. Og det virker altså ret godt. Funktionen er lige nu i beta, og den kræver lidt småjusteringer for at være helt optimal. Til dette formål indsamler Apple data fra brugerne (dem der har givet tilladelse til at Apple må få adgang til data). Jo flere der bruger funktionen, desto bedre bliver den til at genkende de forskellige typer at rystelser. Nogle giver måske computeren et kort dask, mens andre er mere til en ordentlig rusketur. Funktionen skal kunne genkende begge dele, hvis den skal virke ordentligt. Du kan hjælpe Apple ved at ryste din Mac en gang i mellem. Selvom du ikke har installeret betaen af OS X virker funktionen selvfølgelig ikke, men data kan stadig bruges til at gøre funktionen bedre.

I en overgangsperiode, det vi sige indtil OS X El Capitan erstattes med OS X Lake Tahoe til sommer, vil tastaturgenvejen "cmd + z" stadig fungere, men herefter er det slut. Det handler, som jeg var ind på indledningsvis, om at gøre brugeroplevelsen på iOS og OS X konsistent. Lige som på iOS kan funktionen selvfølgelig slås fra i OS X, hvis man bare holder af at daske lidt venskabeligt til sin computer uden at ville fortryde.