Noget tyder på at Apple har planer om at pensionere iTunes, der blev lanceret i 2001 og i mange år var stærkt medvirkende til Apples succes ovenpå lanceringen af først iPoden og siden iPhonen. iTunes var bindeledet til ens computer og iPhonen kunne eksempelvis ikke brugs uden at være aktiveret gennem iTunes. Desuden har iTunes været det sted, hvor man købe musik og film til sine enheder.

Men nu tyder noget altså på at det er ved at være slut. Med lanceringen af macOS 10.15 der har kodenavnet "Marzipan" vil Apple nemlig inkludere en række nye apps, der hver i sær overtager iTunes' funktionalitet. Det er udvikleren Steve Troughton-Smith, der er kommet i besiddelse af informationen og deler den på Twitter.

Der kommer således nye Mac-apps til musik, podcasts og måske også bøger. De skal supplere den TV-app, der allerede er annonceret. Disse apps skal erstatte de tilsvarende funktioner i iTunes. Det vil formodentlig betyde at det er slut med iTunes, der ikke rigtigt vil have nogle funktioner tilbage.

iTunes er en rodekasse

Det er ikke helt uventet, at det er den vej Apple vil gå. Apple har allererede med MacOS Mojave banet vejen for apps der kan køre på både macOS og iOS. Apple har således allerede frifrigivet særskilte macOS-apps til Værdipapirer, Hjem og Memoer. Da iTunes efterhånden også er blevet en skygge af sig selv, er det ikke helt ved siden af, hvis Apple laver særskilte apps til de sidste rester af funktionalitet.

iTunes var oprindeligt en af Apples flagskibs-apps. Det fungerede som mediebibliotek, medieafspiller og bindeled til ens iPod, men udviklede sig mere og mere til at være en rodekasse for ny funktionalitet efter lanceringen af iPhonen. Nu skulle apps, bøger, videoer etc. pludselig også indenom iTunes og også aktiveringen og opdateringen af iPhonen. Resultatet var at iTunes blev rodet, uoverskueligt og langsomt. Alle de nye ting gik ud over kernefunktionaliteten.

Apple har uden held forsøgt at ryde lidt op, eksempelvis ved at fjerne app-delen og gøre det muligt at opdatere og aktivere iPhonen direkte, men løbet er kørt. Tiden hvor computeren var den primære kilde til indhold på ens mobile enheder er for længst slut. Den nye generation af Apple-brugere er aldrig begyndt at bruge iTunes og ser ikke iTunes som det ganske glimrende mediebibliotek, det engang var. Derfor er det logisk at Apple tænker nyt - også selvom iTunes er et voldsomt værdifuldt brand for Apple.

Om iTunes forsvinder, finder vi ud af når Apple i starten af juni afholder deres årlige udviklerkonference, WWDC, hvor næste udgave af macOS 10.15 præsenteres.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.