På iPadguide handler en af de mest læste artikler om, hvordan man får liv i en iPad, der er slået fra eller hvor man har glemt koden. En meget brugt indvending der er, at folk synes at Apple skal tilbyde hjælp med at låse deres enhed op, når de har glemt koden. Her svarer jeg altid, at det kan Apple ikke. Det handler ikke om at de ikke vil, men at de ikke kan. Det er ikke altid folk køber endsige forstår dette.

En konkret sag fra USA illustrerer dette meget præcist. Politiet er i gang med en eller anden efterforskning hvori der optræder en iPhone låst med kodeord så indholdet på den er utilgængeligt for efterforskerne. Derfor har politiet anmodet om en dommerkendelse, der pålægger Apple at medvirke til at skaffe adgang til data. Inden den gives, har dommer James Orenstein bedt Apple komme med en udtalelse.

Apples udtalelse er ikke overraskende, at det er umuligt at låse en iPhone op, hvis ikke man kender adgangskoden. Siden frigivelsen af iOS 8 er Apple nemlig holdt op med at gemme dekrypteringsnøglerne til de enkelte enheder. Uden en dekrypteringsnøgle, kan man ikke få adgang til indholdet. Dette uanset hvem man er. Hvorfor politiet tror, at Apple skulle kunne have specielle evner til at omgå kryptering af data, melder historien ikke noget om. Det ligger dog ligesom i kortene, at der er en forventning om, at Apple som producent har en bagdør og bare kan åbne folks telefoner og få adgang til folks private indhold. Samme forventning jeg møder på iPadguide.

Det kan Apple altså ikke. Det er hele pointen med at krptere indholdet og gøre det privat. Hvis Apple kunne få adgang til det, ville myndighederne kunne få adgang til det, og det samme ville i princippet alle andre. Ideen med en lås går fuldstændig fløjten, hvis den ikke er til at stole på. Derfor er en iPhone, hvor man har glemt kodeordet i praksis låst for altid. Helt tilsvarende en dirkefri dør, hvor nøglen er forsvundet. Der er ingen forskel.

Pointen er klar

Apples politik - at sikre folks ret til privatliv uanset omstændighederne - er ikke populær i USA, hvor myndighederne har en forventning om at kunne læse med over skulderen, hvis de har lyst. Så sent som den anden dag, udtalte Apples topchef, Tim Cook, at en stærk kryptering er nødvendig, og at bagdøre er helt uacceptable. I den konkrete sag fremfører Apples advokater, at det vil skade Apples brand, hvis de bliver tvunget til at medvirke til at give myndighederne adgang til folks data, da det er i strid med den tillid, der er mellem Apple og kunderne.

Pointen er derfor helt klar. Apple kan og vil ikke skaffe adgang til data på en iPhone eller iPad låst med kodeord. Dette uanset om det skyldes at folk har glemt deres kodeord, eller at det er myndighederne, der gerne vil have adgang. Og det tror jeg vi alle skal være glade for. En sikkerhedslås er nu engang bedst, når den er 100% effektiv. Så må enkelte folk leve med at miste data, når de glemmer deres kodeord.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.