Der er kommet flere oplysninger om, at de iPhones der kommer i 2022 vil få såkaldte periskop-linser. Periskop-linser vil give bedre zoom i kameraet. Fra de nuværende 2-2,5 gange optisk zoom vil det stige til op til 10 gange optisk zoom.

Apple har i noget tid arbejdet på at udvikle denne teknologi, men er løbet ind i problemer, fordi Samsung sidder på en række nøglepatenter, som de muligvis ikke er villige til at dele ud af. Helt præcist skulle det handle om den aktuator (en lille motor) som driver zoomlinsen. Aktuatoren er af en speciel type, som Samsung altså har et væsentligt patent på. Det gør det svært for Apple, selv at udvikle en løsning. Derfor leder Apple nu efter en færdigudviklet løsning fra en anden producent. Tidligere har analytikeren Ming-Chi Kuo fortalt, at teleskoplinserne formodentlig vil blive produceret af koreanske Semco.

Et periskop kender vi alle fra ubåde, som bruger det til at observere hvad der sker over vandoverfladen, når båden er neddykket. Et periskop er et system af prismer og optiske linser, der gør det muligt at se selvom der ikke er direkte udsyn.

Periskop giver mulighed for bedre zoom

Det er ikke helt på denne måde, der skal bruges i iPhonen. Her skal periskopet bruges til at indbygge et større objektiv i iPhonen, end der egentligt er plads til. Allerede i dag er det tydeligt, at der er et misforhold mellem iPhonens og objektivernes tykkelse. Objektiverne stikker ganske enkelt ud fra iPhonen fordi de er tykkere end selve iPhonen. Specielt for zoomlinser er det et problem fordi øget zoomstyrke kræver øget tykkelse. Derfor er det begrænset hvor kraftig en zoomlinse, man kan bygge ind i en iPhone.

Det er her et periskop kommer ind i billedet. Ved at lægge linsen ned, kan den nemlig gøres længere uden at den stikker ud. Faktisk kan den jo i princippet gøres lige så lang som iPhonen, hvis man vil. Til gengæld vil den så pege ud gennem kanten. Dette er ikke ret praktisk, så derfor integrerer man et periskop, som via et spejl gør at man kan tage billedet som normalt til trods for at linsen altså ligger ned og ikke peger direkte ud gennem bagsiden.

Bruges allerede

Ved at bruge en periskop-linse kan man altså få en større zoom-linse bygget ind end man ellers ville kunne. Det er ganske smart, faktisk så smart at teknikken allerede er i brug. Huawei har eksempelvis en telefon på markedet med periskop-linse efter dette princip. Samsung bruger også teknikken til at indbygge en 10x zoomlinse. iPhonen har til sammenligning lige nu en zoomlinse med 2x zoom.

Apple har flere patenter relateret til periskop-linser, så det er klart noget, der arbejdes på. Om det lige sker i 2022 er dog umuligt at vurdere. Måske bliver det allerede i 2021 eller måske bliver teknologien overhalet af noget helt tredje.

Artiklen er opdateret med nye oplysninger i december 2020.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.