Der har i noget tid været rygter om, at de iPhones der kommer i år eller muligvis først næste år, vil få såkaldte periskop-linser. Periskop-linser vil give bedre zoom i kameraet. Fra de nuværende omkring 3x optisk zoom vil det stige til op til 10x optisk zoom.

Et periskop kender vi fra ubåde, som bruger det til at observere hvad der sker over vandoverfladen, når båden er neddykket. Et periskop er et system af prismer og optiske linser, der gør afbøjer lyset, og dermed gør det muligt at se, selvom der ikke er direkte udsyn.

Det er ikke helt på denne måde, der skal bruges i iPhonen. Her skal periskopet bruges til at indbygge et større objektiv i iPhonen, end der egentligt er plads til. Allerede i dag er det tydeligt, at der er et misforhold mellem iPhonens tykkelse og objektivernes tykkelse. Objektiverne stikker ganske enkelt ud fra iPhonen fordi de er tykkere end selve iPhonen. Specielt for zoomlinser er det et problem fordi øget zoomstyrke kræver øget tykkelse. Derfor er det begrænset hvor kraftig en zoomlinse, man kan bygge ind i en iPhone på traditionel vis.

En periskop-linse gør kameramodulet tyndere

Det er her et periskop kommer ind i billedet. Ved at lægge linsen ned, kan den nemlig gøres længere uden at den stikker ud. Faktisk kan den jo i princippet gøres lige så lang som iPhonen, hvis man vil. Til gengæld vil den så pege ud gennem kanten. Dette er ikke ret praktisk, så derfor integrerer man et periskop, som via et spejl gør at man kan tage billedet som normalt til trods for at linsen altså ligger ned og ikke peger direkte ud gennem bagsiden.

Figur fra et af Apples patenter relateret til periskop-linser.

Ved at bruge en periskop-linse kan man altså få en større zoom-linse bygget ind end man ellers ville kunne. Det er ganske smart, faktisk så smart at teknikken allerede er i brug. Huawei har eksempelvis en telefon på markedet med periskop-linse efter dette princip. Samsung bruger også teknikken til at indbygge en 10x zoomlinse. iPhonen har til sammenligning lige nu en zoomlinse med 3x zoom.

Apple har i noget tid arbejdet på at udvikle denne teknologi, men har været hæmmet af, at Samsung sidder på en række nøglepatenter, som de muligvis ikke er villige til at dele ud af. Apple har dog selv et patent på en ligende teknologi. Patentet hedder "Folded camera" (link), og i det beskriver Apple et system af prismer, der giver de nye periskop-muligheder. Apple har også flere andre patenter relateret til periskop-linser, så det er klart noget, der arbejdes på. Om det lige sker i år er dog umuligt at vurdere. Ifølge de seneste rygter, kommer det først til at ske med iPhone 15 Pro i 2023.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.