Det er efterhånden ikke længere en hemmelighed, at Apple arbejder på at lancere et sæt smartbriller til brug sammen med iPhonen. De skal blandt andet kunne levere augmented reality-oplevelser, altså blandingen af digital og fysisk virkelighed.

I en nylig offentliggjort patentansøgning (som dog er indleveret helt tilbage i 2016) løftes lidt af sløret for, hvad vi måske kan vente os af Apples smarte briller.

I patentansøgningen beskriver Apple hvordan brugeren af brillerne kan interagere med den blandede virkelighed, man kigger på. Når man bruger sin en iPhone til augmentet reality, vil man typisk trykke på skærmen, når man vil interagere med objekter. Det kan man af gode grunde ikke, når man kigger gennem sine smartbriller. Her er der nemlig ingen skærm at trykke på.

Traditionelt har producenter løst det problem ved at brugeren har skullet have en handske på, have en elle anden controller i hånden eller ved at softwaren har registrere tryk på forskellige ting via et kamera. Disse metoder er enten upraktiske eller ikke præcise nok. Det er her Apple har fået en ny ide.

Infrarødt lys måler varmeoverførsel

Apples vil bruge infrarødt lys til at registrere hvad brugeren trykker på. Ideen er, at ens fingre typisk har en anden temperatur end det man trykker på. Hvis man eksempelvis sætter sin finger på en bordplade og filmer med infrarødt lys, vil man ganske kortvarigt kunne se et varmeaftryk på bordpladen, når man flytter fingeren. Dermed ved man, at der er sket et tryk. Smartbriller med denne funktionalitet, vil altså via infrarød varmemåling kunne registrere hvad man trykker på i den virkelige verden. Det eneste krav er, at der er en temperaturforskel på ens finger og det man trykker på.

Ideen er ganske god, men som altid, når det handler om patenter, er det ikke sikkert at det nogensinde når et konkret produkt. Apple kan beslutte at droppe ideen igen fordi den måske ikke virker godt nok i praksis eller fordi der findes en anden go bedre løsning på den givne udfordring.

Oprindeligt talte rygterne om at Apples smartbriller ville komme på markedet så tidligt som 2020, men på det seneste er det skubbet til 2021 eller starten af 2022.