Apple har ansøgt om patent på en teknik, så Apple Pencil kan bruges til at fange farver fra den rigtige verden og bruge dem digitalt. Det vil sige, at man holder Apple Pencil hen på en given farve i et magasin eller på en anden fysisk ting, hvorefter farven bestemmes af Apple Pencil og kan bruges til at tegne med etc. på iPaden.

Patentet hedder "Computer System With Color Sampling Stylus", og beskriver en stylus med indbygget optisk farvesensor. Sensoren indeholder flere lysmålere, der måler på forskellige bølgelængder af lys og på den måde kan identificere den givne farve. Apple beskeriver også, hvordan der kan være indbygget lys i stylusen, så farver nemmere kan bestemmes i svag belysning.

Grundideen er at farver skal samples med det formål at kunne bruges til at tegne eller farvelægge digitale ting med. Apple foreslår dog også, at det kan bruges til at kalibrere skærme eller printere med eller at lave forskellige sundhedsmålinger. Det vil vil selvfølgelig også kunne bruges til at identificere en bestemt farve, hvis man skal male sine vægge etc.

Farvesensorer findes allerede i forbrugerprodukter. Lego har eksempelvis i mange solgt deres Mindstorms-robotsæt med farvesensorer der kunne skelne mellem nogle enkle grundfarver. Apples ide er at forfine teknologien og lave koblingen mellem farvesensor og noget software.

Apple patenterer hundredevis af ideer og opfindelser hver år, så et Apple-patent er ingen garanti for at vi nogensinde ser et konkret produkt med teknologien. Lige netop i dette tilfælde synes det dog til at være så god en ide og med så mange brugbare funktioner, at man må håbe at Apple går videre med den.