De første anmeldelser af den nye MacBook er klar. Der er især tre ting der er fokus på. Hvordan klarer den lille mobil-processor opgaven? Hvordan er det nye tastatur og trackpad? Hvordan fungerer en MacBook med kun én port?

De fleste anmeldere er enige om, at den ekstremt lette og tynde størrelse er et plus, og at retina-skærmen er fantastisk. Det har været givet fra starten, at Apple har foretaget en række kompromisser for at skabe denne nye MacBook, men anmelderne er ikke helt enige om, hvilke kompromisser, de finder i orden, og hvilke de ikke gør. Men det kommer selvfølgelig også an på, hvad man skal bruge computere til. Et er dog sikkert, den nye MacBook er noget helt andet end hvad Apple ellers tilbyder. Skal man have en traditionel MacBook, skal man vælge en af de andre. Den nye er målrettet folk med et helt andet behov.

Processoren klar det okay

Processoren er en såkaldt Intel Core M, der er ekstremt energieffektiv, men med en lavere ydelse end på andre nye computere. De dagligdags behov kan den sagtens klare, men vil man igang med intensive opgaver som videoredigering, store fotobiblioteker eller spil, så kan den ikke følge med. Helt som forventet - det er ikke det, den er designet til. Det skal man vide. En enkelt anmelder mener dog, at den sagtens kan leve op til hans "pro krav", og blive hans eneste computer. I rå tal er ydelsen nogenlunde som en MacBook Air fra midten af 2011 og nogenlunde som en iPad Air 2 - men det fortæller nok i virkeligheden mere om hvor kraftig iPaden efterhånden er blevet.

De manglende porte er et problem

Det nye tastatur såvel som pegefeltet roses af nogle, mens andre ikke er helt glade for det. Det tyder på, at det langt hen ad vejen handler om tilvænning. Det nye tastatur er gjort tyndere, og giver en lidt anderledes når, man trykker på tasterne.

Mest utilfredshed er der nok omkring det faktum, at MacBook'en kun har en enkelt port. En USB-port af den nye C-type. Utilfredsheden går mest på at USB-C endnu ikke er standard, mere end at der kun er en port. Man kan således ikke oplade sin iPhone eller tilslutte eksisterende udstyr uden en adaptor. Men igen er det givet på forhånd. MacBook'en er designet med specifikt det formål at være 100% trådløs og at den først og fremmest skal være lille og let. Har man andre behov, er der andre muligheder.

På nær en enkelt anmelder, der sagtens kan se den nye MacBook være hans primære computer, er alle de andre enige om, at den ikke er for alle. Den er designet til en bestemt type opgaver, og en bestemt målgruppe. Fokus er på størrelse, vægt og lang batteritid. Skal man have en almindelig alround computer, findes der bedre valg. Så giver en MacBook Air mere valuta for pengene. De fleste mener at den nye MacBook er for dyr. Sådan er det med sprit ny teknologi. Det er dyrt i starten, og falder så i pris.

Ikke en computer for den brede befolkning

Så egentlig kan det siges meget kort: Er du endnu ikke klar til at gå all in på en 100% trådløs livsstil, og har du behov for processortunge opgaver, så skal du gå uden om den nye MacBook. Er du derimod klar til at gå fremtiden imøde allerede nu, så spring på vognen. Men vær forberedt på, at det kræver lidt ekstra at gå forrest. Det er lidt dyrere, og indtil USB-C er standard alle vegne, vil det også være en hæmsko. Til gengæld får du en MacBook der er ultra bærbar og med en imponerende batteritid. Er du meget på farten, og bruger din MacBook til almindelige lette opgaver, kan den ekstra batteritid alene være det afgørende argument.

Den nye MacBook kan købes i Apple Store. Priserne starter ved 11.299 kr (link).

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.