Apple er klar med to ny iPad Pro'er med en kæmpe overraskelse. De er nemlig bestykket med den samme nye M1-chip, som sidder i Apples computere. Det betyder smæk forskillingen.

De har samtidig fået Thunderbolt og mulighed for 5G. Den store model har desuden fået en ny Liquid Retina XDR display baseret på mini-led-teknologi.

Kan bestilles den 30. april.

M1-baseret systemchip som iMac'en

Den største nyhed er, at iPad Pro nu har den samme M1-systemchip som Apples nye Macs. Det betyder desværre ikke, at de dermed kan køre macOS. iPad Pro kan stadig "kun" køre iPadOS, men den nye chip sikrer, at der er fuld kraft på ydelsen. Den M1 der bruges, er en udgave med 8-core CPU og 8-core GPU.

Ifølge Apple har den op til 50% kraftigere CPU-ydelse og op til 40% kraftigere GPU-ydelse sammenlignet med den tidligere generation af iPad Pro.

Man kan vælge mellem fem forskellige størrelser af lagerplads: 128GB, 256GB og 512GB der alle har 8GB RAM, og 1TB og 2TB der begge har 16GB RAM.

Ny skærm-teknologi i den store model

De to modeller har samme skærmstørrelse som tidlligere, det vil sige 11 tommer og 12,9 tommer. Men det er ikke bare størrelsen, der er forskellig. De benytter også hver sin teknologi. Den lille 11 tommer model benytter samme skærmtype som tidligere. Den store har derimod fået en betydelig opgradering til en helt ny teknologi. Den er baseret på mini-LED, det vil sige mange bitte små lysdioder frem for få store. Det giver en række fordele, der i sidste ende giver et bedre billede samt højere kontrast og lysstyrke.

Thunderbolt med tilslutning for eksterne skærme

Porten i de nye iPads ligner sig selv, og benytter således stadig et standard USB-C-interface. Men specifikationerne er blevet forbedret, så porten nu understøtter Thunderbolt og USB4 med overførselshastigheder på op til 40 Gbps. Thunderbolt understøtter desuden 10 Gbps ethernet og ikkemindst tilslutning af eksterne enheder som skærme eller drev. For eksempel Apples Pro Display XDR ved fuld 6K-opløsning.

Frontkameraet har fået en ny 12 megapixel ultravidvinkel-linse (120 grader) med en ny funktioner, der automatisk sørger for, at brugeren er i centrum af billedet, når vedkommende bevæger sig rundt under videoopkald. Apple kalder denne funktion for "Center Stage".

Køber man en model med mobildataadgang, er der nu understøttelse af 5G.

Pris og tilgængelighed

De nye iPad Pro-modeller kan bestilles fra den 30. april med levering i sidste halvdel af maj. De fås i sølv og grå med 128Gb til 2TB lagerplads. 11"-modellen starter ved 6.699 kroner og 12,9"-modellen ved 8.999 kroner.

Køb hos Apple (link).