Mobile betalingstjenester er noget der er meget fokus på lige nu. Det vælter frem med tjenester i alle afskygninger og det er noget alle de store spillere vil have en bid af. Både de eksisterende betalingsformidlere, bankerne og teknologivirksomhederne.

Det giver masser af valgmuligheder for os brugere, men gør tilsvarende hele markedet mere uoverskueligt. Desværre er der ingen af de nye løsninger rammer 100% plet og helt gør at vi kan undvære de traditionelle betalingskort. Apple Pay kommer tættest på mens eksempelvis MobilePay har andre styrker.

Jeg har lavet en oversigt over de vigtigste mobilbetalingstjenester og hvilke muligheder du har hvis du vil bruge din iPhone - eller Apple Watch - til at betale med når du køber ind.

Kontaktløst Dankort

Det kontaktløse betalingskort er som sådan ikke en mobilbetalingstjeneste. At den er med her skyldes at den er de andre største konkurrent. Det er denne betalingstype de andre skal vippe af pinden, hvis de vil sætte sig på markedet. Den kontaktløse funktion gør det lige en tand hurtigere til især småbetalinger at betale med kort end når man skal sætte det i terminalen og indtaste sin kode.

Sådan gør du: Hvis det betalingskort har kontaktløs funktion, og butikkens terminaler det samme, kan du betale blot ved at føre dit kort hen til terminalen. Er beløbet under 200 kroner behøver du ikke indtaste kode.

Min bedømmelse: Klar den hurtigste og nemmeste måde at betale på i butikkerne. Og har de ikke kontaktløs funktion sætter man bare kortet i. Det virker med andre ord altid.

MobilePay

MobilePay er den største mobilbetalingstjeneste i Danmark med millioner af brugere. Tjenesten har gjort det nemt at overføre penge til andre uden at skulle rode med kontonumre etc. Derfor bliver MobilePay især brugt til person-overførsler. Man kan også bruge MobilePay i forretninger der understøtter tjenesten, med udbredelsen er ganske sparsom i de store butikker. Eksempelvis har Dansk Supermarked smidt MobilePay på porten efter at have understøttet det i et godt stykke tid.

Sådan gør du: Du skal hente MobilePay-appen til din iPhone og melde dig til. Du overfører penge til folk eller forretninger via deres telefonnummer. Større butikker har installeret særligt udstyr hvor man kan betale via QR-koder eller Bluetooth. I det sidste tilfælde kan du betale op til 250 kroner direkte fra låst skærm uden at skulle åbne appen.

Min bedømelse: MobilePay fungerer godt til personoverførsler, i markedsboder og andre steder hvor man ellers ville bruge kontanter. Til de daglige indkøb i supermarkederne holder det til gengæld slet ikke. Det er simpelthen for bøvlet, tager for lang tid og understøttelsen er for ringe.

Mobilt Dankort fra Nets

Det mobile Dankort er en app som Nets lancerede tidligere i år. Med appen kan man bruge sin iPhone til at betale med i butikkerne. Tjenesten bygger oven på det almindeliger Dankort og burde derfor have en stor fordel fordi så mange bruger det i forvejen. Nets har dog ikke været for heldige med appen og krav om særligt udstyr i butikkerne har også hæmmet udbredelsen.

Sådan gør du: Du skal hente appen og registrere dit Dankort. Herefter kan du betale med din iPhone i butikkerne. Beløb op til 200 kroner kan betales fra låst skærm uden kode mens større køb skal godkendes

Min bedømmelse: Dankort-appen virker som en halvbagt løsning der er dårligt udført i alt lige fra tanke til handling. I teorien burde den være den perfekte tjeneste, men i praksis er der for mange problemer. At det kræver særligt udstyr i butikkerne og slet ikke virker til personoverførsler trækker også ned.

Apple Pay

Apple Pay er i princippet bare et kontaktløst betalingskort der er indbygget i ens iPhone. Løsningen fungerer altså på samme måde som et kontaktløst kort og kan bruges de samme steder og derudover også på nettet og i apps. Indtil videre er løsningen begrænset til kunder Nordea og Jyske Bank og kun Visa og MasterCard er understøttet.

Sådan gør du: Du skal scanne dine betalingskort i Wallet-appen på iPhonen. Herefter kan du betale alle steder der tager kontaktløse betalinger samt i visse netbutikker og apps. Når du vil betale skal du føre din iPhone hen til betalingsterminalen og bekræfte betalingen med dit fingeraftryk. Du kan også betale med Apple Watch.

Min bedømmelse: Apple Pay er den bedste og nemmeste mobilbetalingstjeneste i det daglige. Den virker alle de steder hvor det kontaktløse betalingskort virker. At man samtidig får mulighed for betalinger på nettet og at der snart kommer personoverførsler trækker yderligere op. Desværre er den begrænset til to banker, hvorfor den i praksis alligevel bliver en niche-løsning.

Hvad er bedst?

Af de tre nævnte mobilbetalingstjenester skiller Apple Pay sig ud som det oplagte valg - hvis man har den rette bank vel at mærke. Det er nemt at bruge i tusindevis af butikker over hele landet - og kan også bruges i udlandet. Dankort-appen kan eksempelvis kun bruges i Danmark og endda kun i visse butikker der har det rette udstyr. Nets' løsning holder ikke og der er intet der taler for at man skulle vælge Dankort-appen frem for Apple Pay, hvis man har muligheden. Specielt ikke fordi Dankort-appen heller ikke kan bruges til personoverførsler. Står valget mellem Apple Pay og Dankort-appen, så vinder Apple Pay klart.

Handler det om personoverførsler er MobilePay derimod den oplagte vinder - i hvert fald indtil Apple lancerer personoverførsler også. Det skulle være på vej, men indtil videre findes det ikke, så MobilePay løber med sejren. Det er nemt at bruge og alle kan være med.

Uanset hvilken tjeneste til mobilbetaling man vælger vil det altid kun være et supplement til det fysiske betalingskort. Der er ganske enkelt ikke en eneste af de tre løsninger du kan anvende over alt. Enten skal man gå uden om de butikker der ikke tager din foretrukne tjeneste eller også skal du under alle omstændigheder have det fysiker kort med - og hvorfor så ikke bare betale med det? Om du rækker ned i lommen efter din iPhone eller dit kort gør ingen forskel. Kun brugere af Apple Watch, der jo altid har det lige ved hånden, vil opleve et hurtigere betaling.

Min anbefaling er bruge den tjeneste du ved fungerer det hvor du handler. Ingen tvivl om at Apple Pay er det nemmeste generelt set og i den ideelle verden ville den banke de andre. I praksis er der bare for mange forhindringer. Ikke alle banker er med og udbredelsen af kontaktløse terminaler er ikke 100% endnu. Der er dog ingen tvivl om at Apple Pay har et kæmpe potentiale og er man kunde i en af de to understøttede banker vil man kunne nå meget tæt på 100% brig i det daglige.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.