Jeg har allerede skrevet en del om hvor kraftfuld Apples nye M1-chip er. Både CPU'en og GPU'en i M1 slår de tilsvarende Intel-baserede Macs med længder, når man kigger på diverse benchmarks, det vil sige ydelsen i foruddefinerede testscenarier.

Kigger man lidt på brugen i praksis, er billedet fuldstændigt det samme. Eller måske endda endnu mere imponernede, da det er nemmere at forstå og forholde sig til end de nævnt benchmarks.

De billige M1 MacBooks kan måle sig med den hundedyre Mac Pro

Matthew Panzarino fra TechCrunch har eksempelvis kompileret open source-koden til Safaris webmoter, WebKit, på forskellige Macs. Kigger man på den tidligere 13" MacBook Pro med Intel-processor tog det 46 minutter og 10 sekunder. Modellen med M1-chip klarede samme opgave på 20 minutter og 43 sekunder. Det er lige før det er på sin plads at bruge vendingen mind blowing her. Det er ganske enkelt imponerende.

Ydelsen af M1 i de nye Macs chokerer igen og igen. Denne gang i grundige tests af regulære praktiske opgaver. Spiller lige op med Mac Pro.
Graf fra TechCrunch, jo kortere tid desto bedre.

Samme opgave klarede den nye M1-baserede Mac mini på kun 19 minutter og 32 sekunder. Det er hurtigere end Apples Mac Pro (konfigureret med Intel Xeon W 12-Core 3.3GHz, 48GB RAM og AMD Radeon Pro Vega II 32GB), der var 20 minutter og 11 sekunder om opgaven. Den nye Mac mini er hurtigere til denne opgave end en specialkonfigureret Mac Pro til - og hold nu fast - 83.299 kroner. Mini'en fås fra 6.199 kroner. Jeg skulle vist have gemt mind blowing-prædikatet og først brugt den her.

Selv den nye MacBook Air er godt med. 25 minutter og 5 sekunder var den om opgaven. Og her taler vi om en computer, hvor ydelsen begrænses af de termiske krav, om at den skal fungere uden en blæser. Cirka 5 minutter kørte den for fuld skrald, før der blevet skruet lidt ned for ydelsen, for at holde varmeafgivelse under kontrol. Men stadig er den markant hurtigere end MacBook Pro'en med Intel-processor.

Strømforbruget kan nærmest ikke måles

Det hele bliver endnu mere spektakulært, når man kigger på strømforbruget. De to M1-baserede MacBooks havde 91% strøm tilbage på batteriet efter testen. Den intel-baserede 13" MacBook Pro var nede på 24%. Så ikke bare er de nye Macs hurtigere, de bruger også markant mindre energi. Ydelsen pr. watt er ganske enkelt - undskyld - mind blowing.

Samme billede alle steder

Der er en del andre tests i artiklen fra TechCrunch, men pointern er stort set den samme over hele linjen. Blandt andet passerede batteritiden ved videoafspilning 24 timer's mærket. Endda nemt. Den nye fælles RAM, hvor CPU OG GPU ikke skal kommunikere gennem en PCIe bus, er også lynende hurtig, hvorfor man kan klare sig med mindre. Det lykkedes aldrig Matthew Panzarino at presse M1-enhederne på en måde, så RAM'en var begrænsende.

Det eneste sted de M1-baserede Macs faldt lidt bagefter, var når der blev tenderet og eksporteret en 81GB stor 8K-fil i Final Cut Pro. Her kommer den hundedyre Mac Pros mange kerner til sin ret, og vinder overlegent. M1 er dog stadig bedre end de tilsvarende Intel-baserede MacBooks.

Jeg kan anbefale at læse den grundige gennemgang hos TechCrunch, hvis du vil have alle detaljerne med.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.