macOS Catalina (macOS 10.15) er det kommende styresystem til Mac’en. Det indeholder flere nyheder og ændringer i forhold til macOS 10.14 Mojave. Der er også flere ting der forsvinder.

Navnet “macOS Catalina” henviser til Catalina Islands, der ligger ud for kysten i det sydlige Californien. Spole holder dermed fast i at navngive macOS efter steder i Californien.

Kendetegnende for macOS Catalina er en endnu tættere integration med styresystemerne til Apples andre enheder som iOS eller tvOS. Mange apps og funktioner går igen alle steder.

iTunes erstattes af tre nye apps

En af de markante ændringer i macOS Catalina er at iTunes forsvinder. I stedet bliver den erstattet af tre nye apps: Musik, TV og Podcast. De nye apps er rent funktionelt i princippet identiske med iTunes. Tingene et bare opdelt så musik administreres ét sted og film et andet etc. Vil du synkronisere musik fra din Mac til din iPhone er det altså Musik-appen du skal bruge. Er det film, skal du bruge TV-appen. Selve administrationen af din iPhone, som før foregik i iTunes, er flyttet til Finder.

Brug iPaden som ekstra skærm

En helt ny funktion i macOS Catalina er Sidecar. Med Sidecar-funktionen kan du bruge din iPad som ekstra skærm til din Mac. Det virker også med Apple Pencil så du kan bruge iPaden som tegnebræt. Du kan enten få vist det samme på iPaden som på din normale skærm eller bruge skærmspejling. Sidecar slås til med et enkelt tryk på en knap.

Flere apps fra iOS

I Catalina vil man bemærke flere apps og funktioner der er kendt fra iOS. Blandt andet den helt nye “Find min”-app, der er en sammensmeltning af Find min iPhone og Find mine venner. Den største nyhed her er, at man nu kan finde sin iPhone selvom den ikke er koblet til et netværk. Det sker via Bluetooth og andre Apple-enheder i nærheden.

Skærmtid er også kommet til Mac med Catalina.

En af de store ting i Catalina er det såkaldte “Project Catalyst”. Med Catalyst kan udviklere portere deres iOS-apps til macOS med ganske få klik. Det betyder formodentligt at flere kendte iOS-apps kommer til Mac.

Mindre nyheder

Af mindre nyheder kan nævnes en ny brugergrænseflade i Fotos samt en opdateret startside i Safari med mere relevant og personligt tilpasset indhold. I Mail er der forbedrede muligheder for at blokere bestemte afsendere samt afmelde uønskede nyhedsbreve.

Gamle 32 bit-apps virker ikke mere

Med Catalina er det slut med at køre gamle 32 bit-apps på Mac. Catalina understøtter nemlig kun 64 bit-apps. Den gamle Dashboard-funktion, er nu også helt væk. I de seneste udgaver af macOS har den været med, men deaktiveret som standard. Nu er den helt væk.

Frigives til efteråret

macOS Catalina er lige nu kun tilgængelig or udviklere. Den endelige frigivelse sker til efteråret.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.