De chips Apple bruger i iOS-enhederne og Mac'en, bliver primært produceret af firmaet TSMC fra Taiwan. Derfor er det en god nyhed, at TSMC går over til at benytte en ny produktionsteknologi, der giver chips med bedre ydelse og væsentligt lavere strømforbrug end tidligere.

TSMC begynder nemlig at bruge 4 nanometer-teknologi, hvor de ellers har brugt 5 nanometer-teknologi i fremstillinger af chips. De 5 nm henholdsvis 4 nm referer til størrelsen på de transistorer, som en chip består af. 1 nanometer (nm) er en milliontedel af en millimeter, så det er virkelig små størrelser, der er tale om.

Hvorfor spiller 5 nm eller 4 nm en rolle?

Men hvorfor er det så vigtigt om der benyttes 5 nm- eller 4 nm-teknologi? Det er to gode grunde.

Når transistorerne bliver mindre, falder strømforbruget, fordi der går mindre energi tabt i kortere forbindelser end i lange. En chip, der er produceret med mindre transistorer, bruger simpelthen mindre strøm ved samme ydelse sammenlignet med en chip med større transistorer. Når der går mindre energi tabt, udvikles der også mindre spildvarme, dermed er der mindre behov for afkøling.

Den anden grund er, at jo mindre transistorerne er, desto flere transistorer kan man pakke sammen på samme mængde plads. Det vil sige, at med en chip af en given størrelse, vil den med de mindste transistorer have den bedste ydelse. Forskellen ligger på omkring 15%, når man går et niveau ned i størrelse fra for eksempel 5 nm til 4 nm.

Så når TSMC er klar til at masseproducere chips til iPhonen med 4 nm-teknologi, er det altså en god ting, der betyder bedre ydelse og lavere strømforbrug.

Næste skridt hedder 3 nm-teknologi, og det skulle TSMC være klar med i anden halvdel af 2022. Men så begynder vi også at nærme os grænsen for, hvad der er fysisk muligt.

Intel kan ikke længere være med

Dette kapløb i nm-teknologi er i øvrigt en af grundene til, at Apple skifter væk fra Intel på Mac, og at Intel har tabt markedet for processorer til mobile enheder, hvor størrelsen er meget vigtig.

Den seneste generation af Intel-chips til computere, kaldet Rocket Lake, er således baseret på 14 nm-teknologi. Til mobilprocessorer benytter Intel 10 nm-teknologi i deres seneste Tiger Lake-chips lanceret i maj 2021. Intel regner med at skifte til 7 nm-teknologi i 2023.

Intel halter altså voldsomt bagefter konkurrenterne her. I mobile enheder med batteri, hvor lavt strømforbrug er vigtigt, er der en verden til forskel på om man bruger 14 nm- eller 5 nm-teknologi. Og i 2023 når Intel er klar med 7 nm er TSMC altså efter planen for længst i gang med 3 nm. Intel er altså hele tiden et par niveauer bagud. På det mobile marked er Intel praktisk taget udraderet og hvad angår (desktop-) computere og servere er de hårdt presset af AMD og Apples egne chips. Nogle analytikere mener at Intels dage ligefrem kan være talte, fordi de ikke har formået at omstille sig til en verden med mobile enheder og krav om mindre chips.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.