Starten af 2019 har budt på præsentationen af flere smartenheder med foldbare skærme. Samsung har fremvist deres Galaxy Fold og Huawei er snart klar med en lignende enhed kaldet Mate X. Apple, der ellers var firmaet der opfandt den touchbetjente smartphonen og i en periode nærmest havde monopol på tablet-markedet, er til gengæld helt fraværende. Og det er der en rigtig god grund til. For Apple har det nemlig aldrig handlet om at gøre tingen først, men at gøre dem rigtigt.

Hvad er det optimale design?

Problemet med de foldbare enheder er, at ingen ved hvad det optimale design er og hvilke børnesygdomme de kommer til at lide af. De to nævnte enheder griber det da også selve foldningen helt forskelligt an. Den ene folder sammen om skærmen, som når man lukker en bog, mens den anden har skærmen yderst, når den er foldet sammen. Det siger sig selv at to så forskellige designs ikke begge kan være optimale. Højst én af dem. De kan til gengæld sagtens begge vise sig at vore forkerte. Ingen ved det endnu. De to firmaer gør i hvert fald ikke. Der bliver eksperimenteret lige nu og det er kunderne, der agerer forsøgskaniner.

Når eksempelvis Samsung har sprøjtet nok forskellige enheder ud, finder de givetvis ud af hvad der holder, og hvad der ikke holder, men en del kunder vil blive fanget i et design, der ikke viser sig at fungere. Sådan er det at være first mover, kan man indvende, men med et produkt til op mod 20.000 kr er spørgsmålet om det er fair, når produktet er så umodent som det er. Et er selve designet, noget andet holdbarheden. Samsung aner eksempelvis ikke hvor lang tid skærmen holder, når den skal foldes ind og ud hele tiden. Til Samsungs forsvar skal dog siges, at de vist nok påtænker at tilbyde kunderne gratis skærmskift, hvis den går i stykker undervejs. Men det viser jo også meget godt, at det er et eksperiment, de har gang i.

Er der overhovedet et marked?

Om der er overhovedet er et marked for holdbar enheder, eller om det bare handler om at lave det fordi man kan, er et helt andet spørgsmål. Er der en pointe med galskaben? Kan en holdbar enhed rent faktisk tilbyde os noget vi endnu ikke ved vi har brug for. Jeg skal ikke være den der lægger hovedet på blokken og dømmer teknologien ude, men omvendt vil jeg heller ikke spå at det bliver den næste store ting.

Personligt har jeg svært ved at se hvilken enhed en holdbar smartphone/tablet skal erstatte. Den er for stor og klodset til at den kan erstatte en iPhone, der i forvejen har nået grænsen for hvor store enheder man gider have lommen. Så er der kun iPaden tilbage. Men iPaden er så småt ved at erstatte computeren, så det giver heller ikke rigtigt mening.

Det helt store spørgsmål er hvor Apple står henne. De har uden tvivl lavet prototyper, og har da også flere patenter på holdbar teknologi, men om de overhovet arbejdet seriøst på sagen er umuligt at sige. Så om eller hvornår vi får en holdbar iPhone er umuligt at sige. Men lige nu er Apples påholdenhed ikke noget der generer mig. Som sagt: Hellere rigtigt end hurtigt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.