Min nuværende computer er en 12" MacBook model 2016. Det er en fantastisk computer, som jeg lige fra starten har været meget glad for. Jeg er vild med at den er så tynd og let, at jeg nemt kan tage den med. Der er dog en enkelt ting, der lige fra starten har været en kilde til både glæde og irritation: Tastaturet.

Med lanceringen af netop den MacBook jeg har, introducerede Apple en række nye teknologier og ideer. Eksempelvis Force Touch Trackpad, en enkelt USB-C-port samt et nyt såkaldt butterfly-tastatur. Butterfly betyder sommerfugl på engelsk og navnet referer til at tasterne på tastaturet er hængslet på midten som en sommerfugls vinger. Tidligere tastaturer er hængslet som en saks.

Butterfly-mekanismen er Apples opfindelse og har betydet at man kan gøre tastaturer meget tyndere end med den traditionelle teknik. Tasterne er under en mm tynde, hvor de før var adskillige mm. Dem født i den gamle årtusinde kan huske tastaturer med taster der har været 1 cm tyk. Det har Apple for længst fået lavet om på.

Godt at skrive på

Selvom tastaturet krævede noget tilvænning, så blev jeg ret hurtigt vild med det. Det er lynhurtige at skrive på, fordi man ikke behøver bevæge fingrene så meget op og ned og det giver en ganske god følelse at at trykke på en knap. I tilvænningsperioden medførte de lette taster en del slåfejl, fordi man kom til at lægge en anden finger på en tast etc. Men lige så snart man har vænnet sig til den nye følelse, er tastaturet rigtigt godt at skrive på.

Men desværre lider det også at nogle børnesygdomme. Ret alvorlige endda. Som first mover har jeg første generation af tastaturet. Siden er der kommet et par generationer mere hvor Apple har fået rettet oppe de fleste af fejlene, men det hjælper jo ikke rigtigt alle dem, der har de første udgaver.

Ualmindeligt modtageligt over for støv

Tastaturet lider af flere forskellige problemer. For det første er det ualmindeligt modtageligt over for støv og andre urenheder. Selvom der praktisk taget ikke er noget mellemrum mellem taster og resten af kabinettet, lykkedes det alligevel støv at komme ind under tasterne. Sikkert pop samme måde som uld finder vej til navnlen. Man ved ikke hvordan det kan lade sig gøre, men det kan det. Eller det har videnskaben for længst løst, men det er en anden sag. Pointen er at støvet under tasterne får dem til at holde op med at virke. Enten opfanger de ikke tryk eller også låser de sig fast så man får en fin ting som "nnnnnnnnn", når man vil skrive et enkelt n. Det har jeg dog heldigvis ikke måttet døje med. Mine taster virker bare ikke.

"Men kan man så ikke bare rense sit tastatur en gang i mellem?", spørger du nok. Jo, på oversiden, men ikke under tasterne. Forsøger man at lirke en tast af, kan man være næsten sikker på at det meget delikate hængsel under tasten knækker. Og så virker den i hvert fald slet ikke. Man kan med stor forsigtighed lette tasten lidt med en spids kniv etc. og forsøge at puste støvet ud. Det er den metode jeg har haft mest held med. En enkelt at mine taster er dog umulig at fikse 100%. Min mellemrumstast virker meget dårligt. Specielt ude i siderne. Jeg skal derfor trykke noget hårdere på den, for at den registrerer et tryk.

Mellemrumstasten virker kun halvt

Her er en tilfældig sætning, som jeg prøver at skrive uden at koncentrere mig og være opmærksom på at trykke hårdt nok: "Hvorfor serdu de egern-videoer pådin iPhone?" To af trykkene på mellemrumstasten blev ikke opfanget. Nogle gange er det meget værre, andre gange fungerer det fint nok. Det er for at sige det ligeud møgirriterende. Nogle gange har jeg siddet og kigget på en eller anden tekst jeg har skullet skrive af bare for at opdage at jeg manuelt skal til at sætte 24 mellemrum, som var misset. Apple skule have forbedret dette markant med de nye udgaver af tastaturet, men igen hjælper det ikke dem det bruger det oprindelige.

Coatingen er slidt af

En anden fejl er at coatingen på flere af mine taster er helt slidt af. Ikke bare sådan lidt, men helt væk, så jeg ikke kan se hvilket bogstav der gemmer sig bag tasten. Værst er det selvfølgelig gået udover de taster jeg trykker oftest på. Command- og E-tasten er virkelig slidte. Her kan man ligefrem se det fine sommerfuglehængsel gennem tasten. Derefter kommer A-tasten samt N-, M- og S-tasten plus et par stykker mere. Det har jeg aldrig nogensinde oplevet før.

Jeg har brugt Mac siden det gamle årtusinde, og jeg aldrig tilnærmelsesvis oplevet at tasterne skulle blive slidt på den måde. Det er tastaturer jeg har brugt væsentligt mere end det i min MacBook, uden at man nærmest kan se at det har været brug. Nok skriver jeg meget hver eneste dag, men alligevel.

Apple har som sagt erkendt problemerne og rettet op på de fleste. Meningen med denne artikel er dog ikke hverken at rose Apple for at komme problemerne i møde eller at kritisere Apple for at sende noget hø på gaden. Pointen er bare at beskrive mit taster der på samme tid er det bedste tog det dårligste tastatur jeg nogensinde har haft fra Apple.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.