Med lanceringen af iPhone Xs, iPhone Xs Max og iPhone Xr følger spørgsmålet om hvorvidt man kan købe en af dem i udlandet og bruge den i Danmark.

Jeg har gennemgået nogle af de ting du skal være opmærksom på, hvis du overvejet at købe en iPhone Xs, iPhone Xs Max eller iPhone Xr i udlandet og tage den med tilbage til Danmark.

Vil du have den ultra korte version: Alle de iPhones Apple sælger i hele verden vil kunne bruges i Danmark - hvis ikke de er simlåst. Vil du have en lidt mere uddybende gennemgang så læs med herunder.

Apple sælger forskellige udgaver af samme iPhone i forskellige dele af verden

Apple sælger typisk tre eller fire forskellige udgaver af hver iPhone. Forskellen på de forskellige udgaver ligger alene i hvilke netværksfrekvenser de understøtter. Alle udgaver vil kunne sættes op til dansk sprog og alle udgaver understøtter de frekvenser der bruges i Danmark.

De udgaver der sælges i Danmark, sælges også i resten af Europa og i det meste af verden. Køber du den udgave i udlandet vil du få en iPhone der er 100% identisk med den som de danske forhandlere sælger. Næsten uanset hvor du køber en iPhone henne er det denne model du vil få. Der er nogle få undtagelser blandt andet USA, Kina, Australien og Japan hvor Apple sælger en anden udgave end i resten af verden.

Nedenfor kan du finde nærmere information for hver enkelt af de nye iPhones.

iPhone Xs

Apple sælger fire forskellige udgaver af iPhone Xs. Alle sammen vil kunne bruges i Danmark. De understøtter alle de samme frekvenser og har kun mindre forskelle. Gå dog så vidt muligt efter model A2097, da den vil være nemmere at servicere i Danmark fordi det er den udgave der sælges her.

A2097

Sælges i Danmark og det meste af resten af verden.

A2098

Sælges kun i Japan. Den er identisk med de andre udgaver men understøtter derudover nogle ekstra japanske LTE-frekvenser og har desuden ikke mulighed for at slå udløserlyden fra når man tager billeder.

A2100

Sælges kun Kina.

A1920

Sælges i USA, Canada, Hong Kong og Macau. Den understøtter samme frekvenser som de andre iPhones. Det er denne model Apple siger sim free i deres butikker i USA.

iPhone Xs Max

Apple sælger fire forskellige udgaver af iPhone Xs Max. Alle sammen vil kunne bruges i Danmark. De understøtter alle de samme frekvenser og har kun mindre forskelle. Gå dog så vidt muligt efter model A2101, da den vil være nemmere at servicere i Danmark fordi det er den udgave der sælges her.

A2101

Sælges i Danmark og det meste af resten af verden.

A2102

Sælges kun i Japan. Den er identisk med de andre udgaver men understøtter derudover nogle ekstra japanske LTE-frekvenser og har desuden ikke mulighed for at slå udløserlyden fra når man tager billeder.

A2104

Sælges i Kina, Hong Kong og Macau.

A1921

Sælges i USA og Canada. Den understøtter samme frekvenser som de andre iPhones. Det er denne model Apple siger sim free i deres butikker i USA.

iPhone Xr

Apple sælger fire forskellige udgaver af iPhone Xr. Alle sammen vil kunne bruges i Danmark. De understøtter alle de samme frekvenser og har kun mindre forskelle. Gå dog så vidt muligt efter model A2105, da den vil være nemmere at servicere i Danmark fordi det er den udgave der sælges her.

A2105

Sælges i Danmark og det meste af resten af verden.

A2106

Sælges kun i Japan. Den er identisk med de andre udgaver men understøtter derudover nogle ekstra japanske LTE-frekvenser og har desuden ikke mulighed for at slå udløserlyden fra når man tager billeder.

A2108

Sælges i Kina, Hong Kong og Macau.

A1984

Sælges i USA og Canada. Den understøtter samme frekvenser som de to andre iPhones. Det er denne model Apple siger sim free i deres butikker i USA.

Sørg for at den ikke er simlåst

Det absolut vigtigste når du køber en iPhone i udlandet og vil bruge den i Danmark er at sørge for at den ikke er simlåst. Kommer du hjem med en iPhone Xs der er låst til eksempelvis AT&T i USA eller Vodafone i England kan den kun bruges med simkort fra de pågældende teleselskaber.

De danske teleselskaber kan, i modsætning til hvad mange tror, ikke hjælpe med at få låst den op. Det kan kun det selskab, som den er låst til. Det vil de typisk ikke. De har ofte solgt telefonen med tilskud og har derfor en rimelig forventning om, at du også bruger den hos dem.

Køber du direkte hos et teleselskab i udlandet kan du som hovedregel regne med at iPhonen er simlåst til dette selskab. Visse andre forhandlere har også aftaler med teleselskaber og sælger simlåste iPhones.

Det sikreste er at købe iPhone i en af Apples egne butikker. Her sælges der ulåste iPhones. Men husk at gøre opmærksom på det i butikken, så du får den rigtige. Pas på med at købe en brugt iPhone i udlandet. Den kan meget vel være simlåst og derfor ubrugelig når du kommer til Danmark.

Jeg nævner det lige igen - for det er meget vigtigt: Sørg for at købe en iPhone der ikke er simlåst. Dobbelttjek det.

Den rigtige oplader

Alt efter hvor du køber din iPhone vil den oplader der følger med måske ikke virke i Danmark. I så fald er du nødt til at anskaffe en ny oplader eller bruge en du allerede har liggende.

Selve opladerne er som sådan identiske i alle lande og leverer samme udgangseffekt. De er bare designet specifikt til elnettet og bentypen i det pågældende land. Derfor kan du uden problemer bare skifte oplader til en der passer i Danmark. Køb så vidt muligt en original Apple-oplader, hvis ikke du har en, du kan bruge. Gem den der følger med iPhonen, så har du en du kan bruge når du rejser i det pågældende land.

Vær opmærksom på at garantien ikke nødvendigvis dækker

Apples garanti gælder i princippet kun i det land, hvor iPhonen er købt. Har du købt en iPhone Xs i udlandet, kan den derfor ikke indleveres til reparation i Danmark under garantien. Den skal i stedet retur til eksempelvis USA, eller hvor den nu er købt. Kommer du tit i det pågældende land, er det ikke nødvendigvis et problem, men det er noget du skal være opmærksom på.

I praksis er Apple, selvom de tager forbehold for det i deres licensbetingelser, dog meget flinke til alligevel at lade garantien være gældende, selvom man har købt sin iPhone i udlandet.

Inden for EU vil man altid være sikret. Reklamationsrettem gælder således uanset hvilket EU-land du har købt din iPhone i.

Pas på momsen ved indførsel

Den helt store årsag til at mange vil købe en iPhone i udlandet er en forventning om at den er meget billigere end i Danmark. Det er den ikke nødvendigvis. I hvert fald ikke hvis du skal gøre det efter bogen.

Køber du uden for EU skal du nemlig betale 25% moms ved indførsel i Danmark. Dermed forsvinder en stor del af besparelsen ved eksempelvis at købe den i USA. Mange vælger at se stort på dette og tager den med gennem tolden uden at betale. Hvad sandsynligheden er for at det går godt skal jeg ikke kunne sige, og jeg vil heller ikke opfordre til at man gør forsøget, men bliver du taget for forsøg på indsmugling i tolden skal du betale den moms du har snydt for samt en bøde på to gange det samme beløb. Det kan altså ende med at blive en dyr fornøjelse.

Skal det gøres rigtigt så skal du selv angive iPhonen ved indførsel. Så får du en regning på momsen, men sparer stadig omkring 1.000 kroner hvis du har købt iPhonen i USA.

Køber du inden for EU kan du frit indføre iPhonen og skal ikke betale dansk moms så længer den er til eget forbrug. Til gengæld er prisen så stort set også den samme som i Danmark.

Opsummering

Overvejer du at købe en iPhone Xs, iPhone Xs Max eller iPhone Xr i udlandet, så tænkt dig om. Vær 100% sikker på at iPhonen ikke er simlåst. Tjek det to gange. Vær også klar over at du nok skal anskaffe en ny oplader.

Sidst men ikke mindst, så vær klar over, at det ikke er nogen genvej til at spare en masse penge. I EU er prisen stort set den samme. Køber du i USA skal du i princippet snyde i tolden, hvis det for alvor skal være en god forretning.

Har du først iPhone kan du dog være helt sikker på at den også virker i Danmark. Teknisk er der intet i vejen for at købe en iPhone i udlandet tog bruge den i Danmark med dansk sprog og så videre.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.