Siger "iTunes LP" dig noget? Hvis ikke, er du nok ikke den eneste. Og det er nok også en stor del af forklaringen på at Apple nu har besluttet at droppe iTunes LP-formatet igen. Folk bruger det ganske enkelt ikke - eller også er der ikke tilstrækkelig opbakning fra musikindustrien til at det giver mening at opretholde.

iTunes LP er et proprietært format som Apple bruger i iTunes og som gør det muligt at bundle musikken med interaktiv albumcovers, videoer, bonustracks etc. iTunes LP blev lanceret i efteråret 2009 og findes også til film, hvor Apple kaldet det iTunes Extra. iTunes LP er i princippet bare et webarkiv med gængse webteknologier som HTML, CSS, JavaScript og CSS-animationer. Navnet - iTunes LP - refererer til at det er en digital pendant til vinylplader, hvor der ofte medfølger ekstramateriale i de store covers. Med iTunes LP ville Apple signalere at man ikke behøvede gå glip at lækre covers, selvom man købte sin musik digitalt. At digital musik også kunne være luksus.

Men nu har Apple altså besluttet at droppe formatet igen. Musikproducenter kan fra den 1. april ikke længere indsende ny musik i iTunes LP-formatet. Eksisterende iTunes LP-sange vil forblive i iTunes Store og folk der allerede har købt iTunes LP-musik vil fortsat kunne hente det via iTunes Match. Men det er slut med nye udgivelser.

Et eksempel på en album der anvender iTunes LP er Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (link). Som det kan ses på billedet øverst, har også Madonna benyttet iTunes LP-formatet.