En af nyskabelserne i iOS er muligheden for at tage billeder med den såkaldte High Dynamic Range-funktion, forkortet HDR. HDR er en fototeknik, hvor flere eksponeringer sammensmeltes til ét foto. Formålet er at gengive de mange nuancer, som kun øjet formår at udskille, og som ellers ikke ville komme med på billedet.

Et rigtigt godt eksempel er fotograferingen af en ting, der står i et vindue. Ofte vil enten den ting man fotograferer bliver underbelyst, fordi kamerates lysmåling foretages på sollyset i vinduet eller også vil landskabet uden for vinduet bliver overbelyst, fordi lysmålingen foretages på genstanden i vinduet. Med HDR-teknikken tager kameraet tre billeder. En med den normale lysmåling, et hvor motivet underbelyses og et hvor det overbelyses. Herefter sammensættes de tre billeder til ét enkelt, der nu (i teorien i hvert fald) indeholder det bedste fra hvert af de tre enkeltbilleder. Resultatet er, at man får et billede, hvor både genstanden i vinduet samt landskabet uden for vinduet er belyst perfekt.

Gammel teknik - nye muligheder

HDR kom til iPhonen med iOS 4.1, men er langt fra en ny teknik. Allerede i 1930erne blev de første eksperimenter foretaget, men først de seneste år med digitalkameraernes indtog, er HDR så småt begyndt at blive brugt i praksis af almindelige folk. I første omgang via efterbehandling af de digitale billeder i et fotoredigeringsprogram og altså på det seneste i en fuldautomatisk proces i selve kameraet.

Man slår funktionen til eller fra øverst i midten i kamera-vinduet på samme måde som man slår blitzen til eller fra. Når man tager et billede med HDR slået til, går der 2-3 sekunder mens billedet bearbejdes og gemmes. Under Indstillinger > Fotos kan man vælge om man vil gemme både HDR-billedet og det normale billeder eller om det kun erHDR-versionen der skal gemmes. Det første er smart, når man vil sammenligne de to metoder, men da HDR af og til fejler, vil jeg anbefale, at man under alle omstændigheder altid gemmer begge versioner.

Da HDR tager tre billeder hurtigt efter hinanden betyder det, at resultatet ikke altid er så godt, hvis der er bevægelse i motivet. Hvis motivet når at flytte sig mellem optagelsen af de tre billeder, ender man med nogle underlige skygger, når billederne kombineres til et. Rysten på hånden derimod har jeg ikke oplevet som noget problem.

Praktisk test

Min første resultater er positive. Der er en mærkbar øget dynamik i billederne, som kan ses herunder, dog ikke i fuldopløsning. Der er ikke foretaget nogen bearbejdning af billederne udover en nedskallering og komprimering i Photoshop.

De første to viser et motiv beskrevet som i starten, hvor en genstand står i et vindue. Det er det normale foto til venstre og HDR til højre. Bemærk hvordan omgivelserne uden for vinduet pludselig er synlige med HDR-slået til:

De næste to viser problemet med HDR, når et motiv er i bevægelse (almindelig ganghastighed). På billedet herunder ses det tydeligt omkring håret. Det er ikke altid at der er problemer, men man skal lige være opmærksom på det:

Man skal selvfølgelig være klar over, at HDR-udgaven ikke per definition er det rigtige billede. I nogle situationer ønsker man måske slet ikke den øgede dynamik. Min umiddelbare konklusion er, at vi med den fuldautomatisk HDR for en mulighed for at tage endnu bedre billeder med iPhonen. Specielt hvis man gemmer begge versioner har man intet at tabe; Enten er HDR-udgaven bedre, er den ikke det bruger man bare det originale billede, som man alilgevel ville have taget. Eneste ulempe er det tager 2-3 sekunder at behandle og gemme billederne.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.