Mange har fejlagtigt den tro, at en iPod touch bare er en iPhone man ikke kan ringe med og at specifikationerne ellers er identiske. Det er dog ikke helt så enkelt. Der er flere og mere afgørende forskelle på iPhone og iPod touch.

De specifikke forskelle kommer selvfølgelig også an på, hvilke enheder man sammenligner. I denne artikel er det kun de overordnede linjer, jeg vil kigge på.

Udgangspunktet i denne artikel er iPhone 8 og seneste generation af iPod touch, hvilket i skrivende stund er 6. generation. Grunden til at jeg ikke sammenligner med en nyere iPhone er, at disse iPhones (efter at Apple droppede hjem-knappen og indførte skærm til kant) trods alt adskiller sig for meget fra touch'en til at en sammenligning giver mening.

Pris

Det absolut største forskel på en iPhone og en iPod touch er prisen. iPod touch er markant billigere end en hvilken som helst iPhone. Du kan eksempelvis få tre iPod touch for samme pris som en iPhone 8 koster. Selv de ældre iPhones koster hurtigt det dobbelte af iPod touch.

Da iPod touch heller ikke kræver et telefonabonnement, er det ikke bare indkøbsprisen men også de løbende udgifter der gør den økonomisk interessant. Over et par år vil den være markant billige i brug end en iPhone, hvilket ikke er helt uvæsentligt, hvis der eksempelvis er tale om en enhed til et barn.

En iPod touch er den klart billigste måde at komme ind i Apples univers på. En rigtig god begynderenhed til eksempelvis børn.

Mobildata og telefonopkald

Den væsentligste tekniske forskel på iPod Touch og iPhone er, at iPod touch mangler telefon-delen. Den har intet mobilmodem eller simkort og mangler derfor muligheden for at kunne foretage mobilopkald og få adgang til mobildata.

Touch'en kan kun gå på nettet via Wi-Fi. Men har du Wi-Fi-adgang kan du sagtens bruge Touch'en til iMessages og FaceTime-opkald og altså kommunikere med andre.

Skærm

Skærmen i iPod Touch er 4 tommer. Det er samme størrelse som Apple tidligere brugte i iPhonen. Siden er Apple begyndt at bruge større skærme i iPhonen. iPhonen 8 har eksempelvis en skærm på 4,7 tommer.

Det vil sige at skærmen på en iPod touch er mindre end i iPhonen. Den har derfor også en mindre opløsning. Pixeltætheden er dog den samme i iPod touch og iPhone 8, hvilket betyder at ting på skærmen står lige skarpt på de to enheder.

Skærmen i iPod touch er dog i en lidt ringere kvalitet, med blandt andet et dårligere kontrastforhold og lavere lysintensitet. Skærmen mangler også den lysmåler der på iPhonen bruges til automatisk at skrue op eller ned for skærmens lys.

Størrelse

Den større skærm i iPhonen sammenlignet med iPod touch gør selvfølgelig også, at iPhonens fysiske mål er større. Ikke bare i bredden og højden, men også i tykkelsen, hvor iPod touch er markant tyndere. Vægten taler også til iPod touchs fordel. Den vejer kun omkring det halve af den regulære iPhone 8.

iPod Touch er med andre ord en rigtig lille og tynd enhed, der ikke vejer meget og derfor er meget nemmere at have med på eksempelvis løbeturen eller andre steder, hvor småt er godt.

Batteritid

Da iPod Touch er minde end iPhonen er der heller ikke plads til så stort et batteri. iPod touch holder derfor kortere tid på en opladning. Hvor stor forskellen er kommer an på hvad du bruger enheden til. For ren musikafspilning er der ikke den store forskel, da begge enheder byder på 40 timers brug. Ser du video eller er på nettet, vil iPhonen have 50-60% bedre batteritid.

Touch ID

iPod touch har ikke Touch ID (fingeraftrykssensor) som Apple ellers har brugt i iPhonen i nogle år. I stedet låser du iPod touch op med en adgangskode. For en førstegangsbruger er dette næppe noget problem, da vedkommende jo ikke har prøvet andet. For dem der vant til at bruge fingerspidsen til at låse op med, vil det være et minus.

Kameraer

Udviklingen inden for mobilkameraer går stærkt, og netop kameradelen er et af de steder, hvor der er markant forskel på iPod touch og en iPhone.

Bagkameraet i iPod Touch er på solide 8 megapixels, mens der på fronten (det såkaldte FaceTime-kamera) kun er blevet plads til et kamera på 1,2 megapixel. Det sidste er i underkanten efter dagens standard, men til FaceTime er det acceptabelt. Til sammenligning har iPhone 8 et bagkamera på 12 megapixel og et FaceTime-kamera på 7 megapixel.

Der ér altså stor forskel på dette punkt. iPod touch'ens kamera er ikke decideret ringe og kan sagtens bruges til sociale medier og så videre, men du får en markant højere kvalitet ved at købe en iPhone.

Processor

Processoren i iPod touch'en er Apples A8-processor. Det er en ganske fornuftig processor, men den har efterhånden nogle år på bagen. Det er den samme processor der sidder i iPhone 6, så en nyere iPhone har en noget bedre og hurtigere processor.

GPS og NFC

iPod touch har ikke indbygget GPS, og kan derfor ikke bruges til præcise målinger af eksempelvis løbeture eller til navigation.

I forhold til iPhonen mangler iPod touch desuden NFC og kan derfor ikke benyttes med Apple Pay.

iOS

Her er der ingen forskel. iPod touch har iOS 12 - det samme som Apples sprit nye iPhones. Dog med de begrænsninger som forskellen i hardwaren dikterer.

Langt de fleste apps der virker til iPhonen kan desuden bruges på iPod Touch. Igen med undtagelse af de apps der kræver speciel hardware.

Køb

iPod touch kan ikke længere købes, da den er udgået af Apples sortiment.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.