I sidste uge lancerede Apple årets nye iPhone, iPhone 13. Som de seneste mange år, var det med ganske små ændringer og nyheder sammenlignet med den iPhone, der kom året før. Man kan derfor næste ikke være andet end en smule skuffet over manglen på nyheder.

Men egentlig er det ikke fair for de tider, hvor der var en pointe i at opdatere sin iPhone hvert eneste år, er for længst ovre. Langt de fleste beholder deres iPhone i mere end en enkelt sæson, og derfor bør man som anmelder i virkeligheden heller ikke fokusere så meget på at sammenligne årets nye iPhone med sidste års model. Det er mere relevant, at holde iPhone 13 op med eksempelvis iPhone X eller iPhone 7. Hvad er det at ejerne af disse to ældre iPhones får ud af at opdatere til iPhone 13? Det er i virkeligheden det relevante spørgmål at stille - men alt for få gør det, selvom det ville hjælpe langt flere end en åbenlys sammenlignet med sidste års model.

Derfor har jeg gjort det. I denne guide får du et overblik over, hvilke forbedringer du kan forvente at få med iPhone 13, når du opgraderer fra en ældre iPhone, og dermed får flere års forbedringer i ét hug. For nemhedens skyld skelner jeg ikke mellem max, plus, mini og hvad Apple ellers har kaldt de enkelte modeller hvert år. Det ville blive helt uoverskueligt, at lave en liste over nyhederne på tværs af alle ældre og nye modeller.

Jeg har ikke taget de helt gamle iPhones med, det vil sige iPhone 6S og ældre. Har du en af disse er det sikkert fordi du har et princip om at holde fast i din iPhone indtil den er slidt op - eller også handler det om pris. I så fald giver det meget mere mening at opdatere til en anden nyere iPhone, der kan fås på tilbud. Går du eksempelvis fra iPhone 5S til iPhone XS, vil du under alle omstændigheder få en kæmpe forbedring for pengene. Jeg har heller ikke taget sidste års model, iPhone 12, med. Det giver ganske enkelt ikke mening at skifte fra iPhone 12 til iPhone 13. Og hvis du alligevel går med de tanker, er du heller sikkert så meget inde i tingene, at de udmærket er klar over, hvad du får for pengene.

Opgradering fra iPhone 7 eller iPhone 8

Har du en iPhone 7 eller iPhone 8 er du i runde tal gået glip af fem års teknologiske fremkridt. Du har med andre ord en kæmpe forbedring i vente, hvis du opgraderer

Mest åbenlys er at du får en større iPhone med skærm til kant, uden hjem-knap og hvor Face ID har erstattet Touch ID. Til gengæld skal du så vænne dig til at din iPhone får et såkaldt skærmhak øverst i skærmen. Det er her frontkameraet og Face ID-systemet sidder. Da hjem-knappen er forsvundet, vil du også skulle lære nogle nye fingerbevægelser, der skal erstatte de ting, du ellers har brugt hjemknappen til.

Skærmen er baseret på OLED-teknologi, der giver kraftigere lysstyrke og højere kontrast. Skærmen har også en højere opløsning end du er vant til, og en bedre farvegengivelse. Du får også et markant bedre kamera, særligt på bagsiden, samt en masse brugbare fotofunktioner såsom nat-tilstand og portrætfoto i Kamera-appen. Bruger du iPhonen til at tage billeder med, vil det være en kæmpe forbedring, du får.

iPhones 13's processor er omkring tre gange kraftigere end i iPhone 7 og omkring 75% kraftigere end iPhone 8. Batteritiden vil være kraftigt forbedret, og du får en iPhone med mulighed for trådløs opladning. Med hensyn til den trådløse kommunikation er der også skel en del med 5G, Bluetooth 5 og Wi-Fi 6. Rent praktisk vil du dog næppe mærke den store forskel i forhold til hvad du plejer.

Opgradering fra iPhone 7 eller iPhone 8 til iPhone 13 er en solid opgradering, hvor du virkelig vil få følelsen af at stå med en helt ny iPhone med masser af spændende nye ting, der er kommet til de seneste fem år. Synes du, at iPhone 13 generelt er for stor i forhold til hvad du er vant til, skal du gå efter iPhone 13 mini. Du vil helt sikkert skulle vænne dig til skærmhakket og den manglende hjem-knap, men det gør du hurtigt.

Opgradering fra iPhone X

Med iPhone X varslede Apple en ny ære for iPhonen. Hjem-knappen forsvandt og skærmen gik længere ud til kanten. Det er det samme koncept Apple stadig holder fast i, så på den front får du ikke noget radikalt nyt ved at opgradere til iPhone 13, der når alt kommer til alt "blot" er en forfinet udgave af iPhone X.

Det du får, er en lidt større skærm på 6,1 tommer sammenlignet med de 5,8 tommer i iPhone X. Skærmen har også bedre farvegengivelse. Kamera-systemet er blevet forbedret, og der er kommet nye softwarefunktioner såsom nat-tilstand. Du får også markant bedre batteritid og bedre netværksteknologi. A15-processoren i iPhone 13 er omtrent 75% kraftigere end i iPhone X.

En opgradering fra iPhone X er en solid opgradering, men vil ikke føles radikalt nyt, da det som sagt er det samme grundlæggende design, Apple har ført videre de seneste år.

Opgradering fra iPhone XR

iPhone XR var lidt en mærkelig model med en præmis om at være stor og billig. Den har samme design som iPhone X, men en større skærm, der faktisk er identisk med størrelsen i iPhone 13. Skærmen er dog blevet kraftigt forbedret i forhold til opløsning, farvegengivelse og lysstyrke. Alt sammen fint nok, men ikke noget du til opleve den helt store forskel ved i praksis.

iPhone XR har et kamerasystem med et enkelt objektiv, så her vil du opleve en kæmpe forbedring med iPhone 13 der har to - eller tre, hvis du køber Pro-modellen.

Går du op i fotografering er en opgradering fra iPhone XR til iPhone 13 en reel forbedring, men på de fleste andre områder, vil du helt nøgternt ikke opleve det helt store. Dog skal man ikke undervurdere at man med en fabriksny iPhone får et frisk batteri. Kan du finde en ny iPhone XR til en god pris, kan du dog lige så godt købe den, hvis du har været glad fordi eksisterende. Det kunne være, hvis den er gået stykker eller den er blevet stjålet.

Opgradering fra iPhone XS

Med iPhone XS nærmer vi os det punkt, hvor de åbenlyse forbedringer ved at opgradere til iPhone 13 er svære at få øje på. Du får en 50% kraftigere processor, et lidt bedre kamera, hvor iPhone XS's telelinse er udskiftet med ultravidvinkel samt nogle nye softwarefunktion i Kamera-appen. Du får også en lidt større skærm op fra 5,8 tommer til 6,1 tommer samt bedre batteritid og nyeste netværksteknologi.

Vil du have en større skærm og bedre fotofunktioner, så kan en opdatering fra iPhone XS til iPhone 13 forsvares, men for langt de fleste giver det helt ærligt ikke den store mening at udskifte sin iPhone XS med iPhone 13.

Opgradering fra iPhone 11

Her er vi nede i småtingsafdelingen. Skærmstørrelsen i iPhone 11 er identisk med iPhone 13, men du får trods alt en bedre skæm takket være skiftet til OLED-teknologi. Blandt andet højere opløsning.

Processoren i iPhone 13 er kun omkring 15-20% kraftigere end i iPhone 11. I praksis vil du ikke kunne mærke forskel, med mindre du har nogle helt særlige behov for processortunge opgaver (og det har du formodentligt ikke). Du får også bedre netværksteknologi, og det er fint, men næppe noget du ellers har været begrænset af. Kamerasystemet er en smule bedre i iPhone 13, men igen er det småting. Vigtigst er optisk billedstabilisering baseret på sensor-shift-teknologi.

Personligt ville jeg aldrig udskifte en velfungerende iPhone 11 med iPhone 13. Det eneste scenarie det kan forsvares i er, hvis du ønsker en anden skærmstørrelse. For eksempel vil gå fra mini til max eller omvendt. Så kan det måske give god mening at købe den nyste model, når du alligevel skal investere i nyt.

Opgradering fra iPhone SE (2. generation)

iPhone SE er lidt en mærkelig ting, da den er næsten helt ny, men alligevel baseret på forrige generations design med lille skærm og hjemknap. Har du en iPhone SE, er det formodeligt fordi du ønsker en lille telefon, og her vil den relevante opdatering være til iPhone 13 mini. Det er heldigvis en rigtig god iPhone (det bedste af de nye, hvis du spørger mig), og den er faktisk mindre end iPhone SE selvom skærmen er større.

Det du får ved at opdatere er en større og bedre skærm - med tilhørende skærmhak. Hjem-knappen forsvinder, så det kræver lidt tilvænning. Processoren er 15-20% kraftigere, så det vil du ikke bemærke. Til gengæld vil du få bedre fotos takket være et opgraderet kamerasystem.

Der er ingen tvivl om, at den eneste relevante grund til at ville opgradere fra iPhone SE til iPhone 13 er et ønske om en større skærm samt skiftet fra Touch ID til Face ID. Om det er noget for dig, må du selv afgøre.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.