Fra i morgen kan iPad 2 købes i Danmark. En af de ting man skal gøre sig klar inden man køber er, om man skal vælge modellen med eller uden 3G. Forskellen i pris er 900 kr, og altså procentvis en ret stor del af den samlede pris.

Man kunne tro, at det var en ret enkelt spørgmål at tage stilling. Vil man have 3G eller ej. Der er dog flere ting i det end som så, og dem vil vi komme nærmere ind på i denne artikel, så du får det bedst mulige grundlag at tage din beslutning ud fra.

3G-modellen har selvfølgelig indbygget en mobilnetværksforbindelse, hvilket betyder, at du kan gå på nettet over alt, hvis der ellers er dækning. Med WiFi-modellen kan du kun gå på nettet, de steder, hvor der er et WiFi-spot. Gør op med dig selv, hvor du skal bruge din iPad. Er det primært hjemme, på kontoret, i toget (hvor der oftere og oftere er Wifi) og lignende steder, hvor der oftest er WiFi-dækning, så trækker det i retning af WiFi-modellen. Skal du bruge den udendørs, i sommerhuset eller andre steder, uden WiFi, så er det 3G-modellen du skal have.

Brug iPhones mobildatanetværk

Der er dog den hage ved det, at har du en iPhone 4 (eller en tilsvarende smartphone), så kan du dele telefonens mobildataforbindelse med iPaden. iPhonen kan simpelthen omdannes til at WiFi-spot, som din iPad kan koble sig på, som på enhvert andet netværk. Det betyder, at selv hvis du køber WiFi-modellen, så kan du (med den rette telefon) alligevel gå på nettet selvom der ikke er WiFi-dækning. Der er endda et par fordele ved denne løsning: Du behøver kun ét abonnement og du kommer udover Apples begrænsing af de ting, der kun virker via WiFi og ikke 3G, for eksempel FaceTime. Da iPaden er koblet til iPhonen via WiFi, kan man nu bruge den til FaceTime, det kan man ikke via iPadens egen 3G-forbindelse.

Til gengæld er det selvfølgelig også lidt mere usmidigt. Du skal have din telefon med dig og du er begrænset af den batteritid, telefonen har. Men muligheden er der, og bruger du kun sjældent din iPad uden for WiFi-dækning, eller har du alligevel altid din iPhone med, så vil jeg på baggrund af dette anbefale en WiFI-only iPad 2. Man skal bemærke, at ikke alle teleselskaber giver mulighed for at oprette et WiFi-spot på sin iPhone, så man skal selvfølgelig lige tjekke det først.

Brug for GPS?

Har du brug for GPS i din iPad, så er 3G-modellen et must. GPS-chippen sidder på 3G-chippen, og WiFi-modellen har således ikke GPS. Der har været spekulationer om, at man kunne udnytte iPhonens position, hvis man havde koblet sin iPad til iPhone via WiFi, men det har intet på sig, og har vist sig at være en misforståelse. Så sagen er meget klar; har du brug for GPS, så skal du vælge 3G. Men du skal selvfølgelig huske at overveje om du i virkeligheden har brug for GPS eller om du bare tror det. Igen afhænger det af hvor og hvordan du bruger din iPad. Bruger du den primært steder med WiFi-dækning, kan iPaden finde en nogenlunde position, der fungerer udemærket til de fleste ting.

En sidste mindre ting, man skal være opmærksom på, er designet. 3G-modellen har en sort plastik "kant", der bryder med det stilrene design. Dette er for at sikre 3G-antennen ordentligt signal. Var antennen lukket inde i aluminium, ville det dæmpe signalet alt for meget.

Personligt vælger jeg en WiFi-only model. Mit forbrugsmønster kræver ikke hverken 3G eller GPS. For mig er iPaden ikke en "på farten"-enhed jeg altid har med lige som iPhonen. Jeg bruger iPaden som arbejds- og underholdningsredskab indendøre, hvor der altid er WiFi-dækning. Har jeg en sjælden gang behov for at kunne gå på nettet andre steder kobler jeg den til iPhonen. For de 900 kr jeg sparer på at vælge en model uden 3G kan jeg få en iPad med mere hukommelse.

I læsere er selvfølgelig velkomne til at komme med jeres anbefalinger eller begrundelser for, hvorfor i vælger den model i gør.