For første gang i flere år, er Apples mest interessante nye iPhone ikke den dyreste - men den billigste. Med lanceringen af iPhone XR tilbyder Apple et godt alternativ til de hundedyre topmodeller. Jeg har set på specifikationerne og kommer herunder med en sammenligning af iPhone XS og iPhone XR, så du bedre kan vurdere hvilke af de to telefoner der passer dig bedst. Det hører med til historien at iPhone XS allerede er i handlen, mens iPhone XR kommer senere. Skal du have en ny iPhone her og nu, så glem iPhone XR og kast dig over iPhone XS - eller iPhone XS Max.

Skærmen

Noget overraskende kommer iPhone XR med en større skærm end iPhone XS. Det er så også det eneste punkt hvor iPhone XR er foran iPhone XS, når det handler om skærmen. Kvaliteten af iPhone XR's skærm er nemlig et niveau under skærmen i iPhone XS.

Den klart største forskel er at skærmen i iPhone XS er baseret på OLED-teknologi, mens skærmen i iPhone XR er baseret på LCD-teknologi. Du behøver ikke vide så meget mere end at OLED nu er klart bedre end LCD på stort set alle målbare punkter. Du får bedre og mere naturlige farver, bedre kontrast og lavere strømforbrug med OLED. Når det er sagt så er LCD-skærmen i iPhone XR altså ikke en dårlig skærm. Den er bare ikke så god som den i iPhone XS.

Her er de rå specifikationer:

iPhone XS: 5,8" OLED, 19.5:9 aspect ratio, True Tone, 2.436 x 1.125 pixels (458 ppi), kontrastforhold på 1.000.000:1

iPhone XR: 6,1" LCD, 19.5:9 aspect ratio, True Tone, 1.792 x 828 pixels (326 ppi), kontrastforhold på 1.400:1 contrast ratio

Mest bemærkelseværdigt er det at iPhone XR ikke kan vise 1.080p (fuld HD). Det er lidt overraskende for så stor en telefon. iPhone XR understøtter heller ikke Dolby Vision.

En anden ting der er værd at nævne er at skærmen i iPhone XR ikke understøtter 3D Touch, der ellers har været en del af iPhonens grænseflade siden iPhone 6S. Istedet kan man klare det meste med et lang tryk. Der er i øvrigt rygter om at Apple helt vil udfase 3D Touch, så læg ikke alt for meget i at det mangler på iPhone XR.

Selvom skærmen faktisk er det sted, hvor de to iPhones adskiller sig mest, er min vurdering, at det ikke vil spille den store rolle for langt de fleste. På papiret, men ikke i praksis. Med iPhone XR får du stadig en god skærm med en fornuftig pixeltæthed og True Tone.

Kameraet

Bortset fra skærmstørrelsen er kameraet der hvor de to sammenlignede iPhones adskiller sig mest fra hinanden. iPhone XR har ét kamera, mens iPhone XS har et to-kamerasystem.

Hovedkameraet (og kameraet på forsiden) er identiske på de to iPhones. Derudover har iPhone XS et ekstra kamera der giver mulighed for 2x optisk zoom.

Her er specifikationerne:

Primærkamera på iPhone XS og iPhone XR: 12MP, f/1.8 aperture, 1.4µm pixels, optisk billedstabilisering, Quad-LED True Tone flash

Ekstra kamer på iPhone XS: 12MP, f/2.4 aperture, 1.0µm pixels, optisk billedstabilisering, 2x optisk zoom

Frontkamera på iPhone XS og iPhone XR: 7MP, f/2.2 aperture

Igen er der ikke den helt store forskel i praksis. Apple har nemlig gjort det muligt at benytte de smarte automatiske funktioner, der sidste år krævede to kameraer (som eksempelvis portræt-funktionen) med et enkelt kamera. Du går altså ikke glip at de smarte funktioner ved at købe iPhone XR.

Design

Umiddelbart ligner iPhone Xs og iPhone XR hinanden. Den sidst er noget større, men ellers er der ved første øjekast ikke meget der adskiller de to. Men det er der alligevel.

iPhone XR har en skærm der er cirka 5% større end iPhone XS, men er til gengæld 10% tungere og også noget tykkere. Kanten omkring skærmen er også lidt større og siden er lavet í et billige materiale. I iPhone XR bruger Apple samme type aluminium som de altid har gjort, mens der i iPhone XS anvendes rustfrit stål, der lige er en tand mere delikat.

Sidst men ikke mindst har iPhone XS en bedre certificering i forhold til vandtæthed.

Her er størrelserne:

iPhone XS: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm - 177 g
iPhone XR: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm - 194 g

Betyder det så noget i praksis? Ikke efter min bedste overbevisning. Vi er nede i småtingsafdelingen. Med iPhone XR får du stadig et premiumdesign hvis du sammenligner med alle andre telefoner på markedet. Det er kun fordi der her sammenlignes med iPhone XS, at den virker lidt bagefter. Det er den ikke. Tilmed fås iPhone XR i flere nye farver, hvilket for mange kan være grund nok til at vælge den fre for iPhone XS.

Batteritid

Når det handler om hvor lang tid man får på en opladning, vinder iPhone XR noget overraskende over iPhone XS. Årsagen er at skærmen opløsning er lavere, hvilket kræver mindre strøm og at iPhones fysiske størrelse tillader et større batteri. I praksis betyder det at iPhone XR holder op til 25% længere på en opladning end iPhone XS. Den holder endda længere end den store iPhone XS Max. Det kan være det afgørende punkt for nogle.

Lighederne

I princippet er ovenstående faktisk de eneste steder, de to telefoner for alvor adskiller sig fra hinanden. Det er lidt andre småting, men på langt de fleste områder er de helt identiske og markant bedre end sidste års iPhone X. Blandt andet har de begge som noget nyt understøttelse af både fysisk SIM-kort og indbygget eSIM. De har også begge 25% højere volumen i højttalerne og stereolyd.

Vigtigst af alt har de begge det samme Apple A12 Bionic chipset med 6-Core CPU, 4-Core GPU og M12 motion coprocessor. iPhone XR er altså lige så kraftig som iPhone XS. Det er lidt overraskende. A12 er omkring 50% kraftigere end sidste års A11 der stadig er markant hurtigere end noget nær samtlige Android-modeller lanceret i 2018. Så selv hvis Apple havde givet iPhone XR sidste års processor havde den været lynende hurtig.

Eneste reelle forskel på motoren er at iPhone XS kommer med 4GB RAM, mens iPhone XR "kun" har 3GB. Jeg skriver med vilje "kun" i anførelsestegn, for 3GB er altså det samme som sidste års iPhone X, som folk næppe vil beskylde for at være underfrankeret på det område.

En ting man også bør bemærke er at alle årets nye iPhones har en funktion, der gemmer lidt strøm til NFC-chippen, så man kan foretage betalinger via Apple Pay selvom telefonen er løbet tør for strøm. Det er ganske smart og unikt for dette års telefoner.

Konklusion

Hvad folk lægger vægt på, når de skal ud og købe en ny iPhone er selvfølgelig individuelt. For mig er iPhone XR dog en klar vinder. Måske lige bortset fra størrelsen. Ellers er det den iPhone jeg har skreget på i årevis. Den er markant billigere end topmodellen, men med stort set identiske specifikationer. De ting der trods alt er ringere er et acceptabelt offer, når man kigger på prisen. iPhone XR virker som en iPhone hvor Apple har skåret ind til benet. Fjernet alt det ligegyldige, der koster kassen og holdt sig til det nødvendige. Læg dertil en fremragende batteritid og friske nye farver. Jeg er i hvert fald solgt på iPhone XR, som jeg tror bliver en storsælger. Hvilken iPhone synes du er det bedste køb?

Du kan købe de nye iPhones hos Apple:

  • iPhone Xs og iPhone Xs Max (link)
  • iPhone Xr (link)
Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.