Den opmærksomme læser har nok opdaget, at der mangler noget på iPaden i forhold til iPhonen. Det er nemlig ikke alle iPhonens standardprogrammer der er blevet plads til på iPaden. Apples danske hjemmeside nævner specifikt at disse 12 programmer findes på iPaden: Safari, Mail, Fotografier, Video, YouTube, iPod, iTunes, App Store, Kort, Kalender, Kontakter og Noter. Hvor er Værdipapirer, Lommeregner, Ur, Vejr og Memoer?

Skal man selv hente programmer i App Store?

En mulighed er, at Apple simpelthen ikke har nævnt dem, fordi de simpelthen er identiske med iPhone-udgaverne. Men de burde jo stadig være på iPadens hjemmeskærm - og det er de ikke, hvilket billedet oven for tydeligt viser. En anden mulighed kunne være, at man i stedet selv skal hente programmerne i App Store. En rigtig god løsning, da man så er frit stillet i forhold til, om man vil benytte Apples programmer, nogle tredieparts programmer med samme funktionalitet, eller slet ingen af dem. I dag er det sådan, på iPhonen, at man på ingen måder kan slippe af med de præinstallerede programmer uanset om man bruger dem eller ej. Jeg bruger for eksempel Weather Pro, men er tvunget til, stadig at have Apple vejrprogram liggende også. Det undgår vo, ved at man selv kan vælge. Samtidig giver det udviklerne bedre muligheder for at komme ind på markedet, da de nu ikke skal konkurrere med nogle præinstallerede apps.

En anden mulighed er widgets

En mere spændende teori er, at Apple vil reintroducere de manglende programmer som såkaldte widgets gennem Dashboard. Mac-brugere burde være bekendt med Dashboard Widgets, som er småprogrammer, der konstant kører i baggrunden. Man får adgang til dem, ved at trykke på F12 eller et ikon i Docken. Det interessante er, at alle de manglende programmer (bortset fra Memoer) oprindelig var widgets til mac, inden de blev selvstændige programmer på iPhonen. Måske kan introduktionen af widgets til iPaden være en sofistikeret måde at tillade visse baggrundsprogrammer fra trediepartsudviklere.

Den velkendte Apple-blogger, John Gruber, afviser det dog som ren spekulation og siger at der ikke kommer widgets på iPaden. Årsagen til de manglende programmer er simpelthen den, at de ikke virkede "rigtige" på iPadsens store skærm og derfor blev fjernet igen. Givetvis en rigtig pointe, men det mener jeg bare, tydeligør behovet for widgets; at der findes nyttige programmer, der ikke skal blæses op i fuld skærm, men kan køres som de er. Det virker nemlig også underligt, at have en lille lommeregner nederst i det ene hjørne, mens resten af skærmen bare er sort.

Som jeg ser det, ville det være helt naturligt, at indføre widgets på iPaden, da det vil løse flere problemer. For det første muligheden for at lade ting køre i baggrunden og for det andet at give en plads til programmer der ikke behøver, eller måske ligefrem vil lide under, at køre i fuld skærm.

Scroll ned for at se kommentarer