Kig godt på billedet ovenfor. Til venstre NASA's Perseverance-rover, der nu kører rundt på Mars' overflade. Til højre Apples originale iMac G3 fra 1998, der for længst er blevet overhalet af udviklingen. De to ting har faktisk en ting til fælles. De er bestykket med den samme processor. I både Perseverance og iMac'en sidder en PowerPC 750-processor. Det skriver NewScientist.

Den er god nok. Hjernen i NASA's højteknologiske Mars-køretøj er den samme processor, som Apple brugte i iMac'en for mere end 20 år siden. Dog er der enkelte forskelle, der gør at NASA's udgave af processoren koster hele $200.000. Det skyldes at den er bygget til at modstå kosmisk stråling samt temperaturer fra -50 til +125 grader. Chipsettet er altså identisk med iMac'ens, bare pakket bedre ind.

Selvom PowerPC 750-processoren med seks millioner transistorer i en enkelt kerne med en clockfrekvens på 233 MHz i dag virker meget langsom, var den absolut toppen af poppen tilbage i slutningen af 1990'erne, hvor Apple bruge den. Apple brugte PowerPC-arkitekturen indtil 2005, hvor skiftet til Intel begyndte. I dag er Apple begyndt endnu et skifte. Denne gang væk fra Intel og over til egenudviklede chips.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.