I dag anser vi multi touch som noget helt normalt, men faktisk er det kun fire år siden, at teknologien fik sit gennembrud. Da iPhonen blev introduceret den 9. januar 2007, var det verdens første mobiltelefon med multi touch-teknologi og samtidig den mobiltelefon der gav touch-teknologien sit gennembrud i den brede offentlighed. Ikke så meget fordi iPhonen blev hvermandseje, det var det trods alt for dyr til, men fordi iPhonen fik anvendelsen af touch-teknologi i almindelighed og multi touch i særdeleshed på dagsordenen. Apple har da også fået patent på teknologien i det såkaldte "multi touch patent" og ejer varemærket "Multi Touch". Der findes andre multi touch teknologier end Apples, blandt andet Microsofts Surface-projekt, der har givet multi touch sit gennembrud på computer-fronten.

Touch-teknologiens fader er Dr. Samuel Hurst, der opfandt touch-sensoren i 1971. I starten var enhederne ikke gennemsigte, det kom først i 1974. Siden er det gået stærkt. Idag findes der tre forskellige touch-teknologier:

Resistive touchscreen fungerer ved, at der mellem to lag sider nogle afstandsstykker der forhindrer de to lag i at røre hinanden. Først når man trykker de to lag sammen, skabes der elektrisk forbindelse og trykket registreres. Denne teknologi kan kun registrere et tryk ad gangen.

Infrared touchscreen kan underopdeles i to vidt forskellige typer. Den ene bruges ikke til skærme i telefoner, men til knapper. Den har i øvrigt den ulempe, at den skal berøres med varme ting for at virke. En finger der har været ude i frostvejr, dur derfor ikke. Den anden metode benyttet et net af infrarøde stråler over og omkring skærmen til at lokalisere trykket. Denne metode kan i den oprindelige udgave kun lokalisere et tryk ad gangen. Sidenhen er der kommet udgaver, der også kan fungere med multi touch.

Capacitive touchscreen består af kun ét lag som er dækket med et elektrisk ledende materiale, som giver en konstant strøm med en bestemt frekvens. Når man rører skærmen med et objekt med en elektrisk kapacitet (som for eksepel en finger) ændres strømmen i det ledende lag og punktet kan bestemmes. Denne teknologi er den eneste som kan bruges til at detektere flere berøringer samtidig, dvs. multi touch. Denne teknologi benyttes ikke kun i skærme. Apples iPod klikhjul benytter også denne teknologi.

Trykfølsomme skærme har været benyttet på forskellige enheder længe, herunder også mange telefoner. Specielt i PDAere har trykfølsomme skærme, hvor man via en stylus har kunnet interagere med enheden, været meget brugte. Det at en telefon har en touch-skærm gør dog ikke nødvendigvis telefonen til en touch-telefon. Dette er vigtigt at forstå. For at en telefon skal opfattes som en touch-telefon, skal skærmen være den primære kilde til input fra brugeren, mens knapperne skal være sekundære. De færreste vil derfor betegne for eksempel Ericsson R380 fra 2000 som en touch-telefon. Nokia betegner da også selv Nokia 5800 fra 2009 som deres første touch-telefon, til trods for at de allerede i 2004 solgte Nokia 7710 med netop en touch skærm.

Den første rigtige touch-telefon

Den første rigtige touch-telefon der kunne købes i butikkerne var LGs Prada, der kom til salg i marts 2007. Apples iPhone blev dog præsenteret for offentligheden 9 dage før LGs Prada blev det, så man kan diskutere hvem at de to, der kom først. Til gengæld kan det ikke diskuteres, at Prada ikke bruger multi touch, samt at der var iPhonen der gjorde touch-teknologien folkelig. Prada solgte 1 million enheder det første halve år den var på gaden, mens iPhonen solgte 3,7 millioner.

I denne samenhæng skal man også passe på ikke at tage ordet "første" alt for bogstaveligt. Det interessante er ikke hvem der reelt har opfundet teknologien eller introduceret den i en eller anden prototype, men hvem der har gjort den folkelig og bredt udbredt. På samme måde som der er bred enighed om, at tyskeren Carl Benz' opfandt verdens første bil i 1886 med "Motorwagen Modell 1", til trods for at den første selvkørende bil blev bygget i 1769 af franskmanden Nicolas Cugnot. Eller at Edison er glødepærens opfinder til trods for at mindst 20 andre havde opfundet den før ham. Det var Benz der gjorde bilen til en bil og Edison der gjorde glødepæren til en glødepære. På samme måde er det Apples der har gjort multi touch til multi touch.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.