For 25 år siden lancerede Apple et af verdens aller første digitale kameraer rettet mod almindelige brugere. QuickTake hedder kameraet, der med dagens briller nok virker en kende primitivt, men dengang faktisk var forud for sin tid. Kameraet røg ind på Time Magazines liste over de 100 største og vigtigste gadgets fra 1923 og frem, men blev ikke nogen stor succes hos kunderne. Det vender jeg tilbage til.

Først skal vi kigge på specifikationerne, der i dag virker absurd lave. Kameraets opløsning var på 640 x 480 pixels hvilket svarer til 0,3 megapixels. Det kan sammenlignes med eksempelvis iPhone XS, der har et kamera på 12 megapixel hvilket er 40 gange højere end QuickTake. Den lave opløsning til trods havde kameraet kun plads til at lagre otte billeder i den interne hukommelse. Man kunne også skalere opløsningen ned til 320 × 240, hvilket gav plads til 32 billeder.

QuickTake havde indbygget blitz, men hverken zoom ellermulighed for at styre fokus. Den var i den grad point and shoot og så bare håbe på det bedste, da man heller ikke kunne se billedet på kameraet, men skulle uploade det til en computer først. Man kunne heller ikke slette billeder enkeltvis direkte på kameraet. Der var en slet-knap på kameraet men den slettede samtlige billeder i ét hug.

QuickTake blev lanceret i februar 1994 og der nåede at komme tre forskellige modeller på gaden (QuickTake 100, 150 og 200) før Apple droppede kameraet igen. Med den anden model inkluderede Apple en slags makrolinse, der gjorde det muligt at fokusere på cirka 30 cm's afstand. Men stadig uden at man manuelt kunne fokusere. Først med lanceringen af det sidste QuickTake 200 fik man mulighed for at fokusere og også at styre lukketiden. En vigtig nyhed ved 200-modellen var også et udskifteligt hukommelseskort.

På det tidspunkt var det dog for sent. Kodak, Fujifilm, Canon og Nikon var begyndt at sende deres egne digitale kameraer på markedet og i kundernes øjne var disse velkendte producenter mere associeret med fotografering end Apple. QuickTake solgte ikke specielt godt, uden at eksakte salgstal dog er til at finde. Da Steve Jobs kom tilbage til Apple i 1997 var en af de første ting han gjorde at aflive QuickTake da der skulle rydes op i Apples efterhånden noget rodede sortiment.

I dag er QuickTake-kameraet først og fremmest et samleobjekt. Der er jævnligt eksemplarer til salg på de sædvanlige steder for brugthandel. Priserne ligger typisk lige omkring eller over 1.000 kroner.

Har man en gammel Mac-computer med op til Mac OS 9 kan man stadig bruge kameraet, men kameraet er ikke kompatibelt med OS X eller macOS. Dette skyldes først og fremmest at den protokol som data overføres med ikke længere bruges. Selve billedfilen (QTK-formatet) kan man godt konvertere til et moderne format.