Med de officielle lanceringer af iOS 11 og macOS High Sierra har Apple samtidig lanceret understøttelse af to helt nye filformater. Det er billedformatet HEIF og videoformatet HEVC. De er udviklet af Moving Picture Experts Group (MPEG) og er altså ikke Apples eget format.

Det er meget mere interessant end det umiddelbart lyder. De to formater har nemlig en række fordele sammenlignet med de formater vi normalt bruger til billeder og video. Først og fremmest kan de spare en masse plads på vores enheder.

Hvad er HEVC?

HEVC er en forkortelse for High Efficiency Video Coding. Det er et relativt nyt videokomprimeringsformat, der er tænkt som en efterfølger til det meget udbredte H.264-format. HEVC er derfor også kendt under navnet H.265. HEVC byder på dobbelt så god videokvalitet ved samme bitrate som H.264. HEVC understøtter desuden opløsninger op til 8192×4320 pixels herunder 8K UHD-video.

Helt lavpraktisk betyder det at dine videofiler fylder mindre end de ellers ville have gjort uden at kvaliteten forringes. Det betyder mindre behov for lagerpads og at du kan streame film i højere kvalitet uden behov for hurtigere netforbindelse. Du vil desuden typisk opleve færre komprimeringsfejl og en mere flydende afspilning.

HEVC-videoer bliver gemt med fil-endelsen .mov - som almindelige iPhone-videoer - men altså komprimeret med H.265. Du kan altså ikke se på filnavnet om en video er af HEVC-typen eller ej.

Hvad er HEIF?

HEIF er en forkortelse for High Efficiency Image Format. Det erstatter JPEG-formatet der ellers har brugt til billedlagring i næsten 25 år.

Teknisk set er HEIF faktisk sket ikke et billedformat men en container (lige som .mov er det). Det eller de billeder der er i HEIF-containeren er i praksis komprimeret via HEVC-formatet nævnet ovenfor. Derfor egner HEIF sig også specielt godt til Apples Live Photos og billeder fra duel-kamera iPhones.

HEIF har en del fordele sammenlignet med JPEG. HEIF har en mere effektiv algoritme til komprimering af billeddata. Det giver en bedre kvalitet, er hurtigere at arbejde med og ikke mindst giver det billeder der fylder under det halve af hvad de ville gøre med JPEG. Det mindsker behovet for plads på iPhonen samt der hvor man ellers lagrer sine billeder. En anden fordel er at HEIF byder på ikke-destruktiv redigering af visse ting som beskæring og rotation. Derudover understøtter HEIF et bredere farvespektrum.

HEIF-billeder gemmes med filendelsen .heif.

Hvilke enheder understøtter HEIF og HEVC?

For at kunne optage og encode billeder og video i HEIF- og HEVC-formaterne skal din iPhone eller iPad have en A10-processor eller nyere. Det dækker blandt andet iPhone 7 og de nye iPhones samt 10,5" og 12,9" iPad Pro.

Alle iOS-enheder med iOS 11 kan til gengæld godt afspille HEVC-videoer. Understøttelse af formatet er nemlig bygget ind i iOS 11. Der kan dog være nogle af de ældre enheder, der ikke understøtter høje opløsninger da de mangler hardwareacceleration.

På Mac understøttes HEVC af alle Macs der kan køre macOS High Sierra.

Kan man slå HEVC og HEIF til og fra?

Hvis din enhed understøtter de nye formater, vil de som standard blive brugt til nye videoer og billeder. Du kan manuelt skifte mellem HEVC/HEIF og de gamle formater i Indstillinger > Kamera > Formater.

Hvis du vælger "Pladsbesparende" vil din enhed benytte de nye formater. Hvis du vælger "Mest kompatible" vil din enhed benytte de gamle formater.

Kan man stadig dele billeder med andre?

Den største reelle ulempe ved de nye formater er at det i øjeblikket praktisk taget kun er Apple der understøtter formatet. Det må dog forventes at understøttelsen vil brede sig til de fleste andre nye enheder over de næste par år.

Det er dog ikke et problem, hvis du vil dele dine billeder med andre. Hvis du deler et billede med en anden iOS-enhed der ikke understøtter de to nye formater, vil iOS 11 nemlig selv konvertere HEIF og HEVC til de gamle formater der kan bruges over alt. Det samme sker hvis du deler til ikke-Apple-enheder eller apps der mangler understøttese af de nye formater. Du kommer altså ikke til at lide under at understøttelsen af HEIF og HEVC uden for Apples eget økosystem er begrænset. Blot vil dem du deler billedet med ikke få fordelene af det nye format.

Kan man konvertere eksisterende JPEG-billeder til HEIF - og bør man?

En detalje er at det kun er nye billeder og videoer der gemmes i HEIF og HEVC. Ens eksisterende billeder og videoer bliver altså ikke konverteret til de nye formater. Du kan dog konvertere dem manuelt, hvis du vil. Det er en lidt langhåret proces, så jeg vil nøjes med at henvise til jpgtoheif.com hvor du kan finde en vejledning.

Om denne omkodning er tabsfri tvivler jeg på, så jeg vil ikke umiddelbart anbefale nogen at konvertere alle deres billeder til HEIF bare for at gøre det. Pointen her er i virkeligheden at HEIF er fremtidens format. Det er på de billede du tager fremadrettet - og ikke på dine eksisterende billeder - du vil få alle fordelene.

Opsummering

Det korte af det lange er altså at du med de to nye formater får bedre billedkvalitet på mindre plads. Der er ikke rigtigt nogen argumenter for ikke at benytte HEIF og HEVC, hvor det er muligt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.