Denne artikel er en sammenfatning af den nuværende status for unlock af iPhones. Den forklarer hvad et unlock er, hvilke iPhones der kan unlockes, og hvordan du unlocker din iPhone. Du skal dog være klar over, at det efterhånden er nogle år siden, der var muligt at unlocke nye iPhones. Det er det ikke længere. Læs med og bliver meget klogere.

Først vil jeg dog lige gøre en ting klart. Unlock er jailbreak er ikke det samme. Det er to forskellige ting. At jailbreake sin iPhone betyder at fjerne de restriktioner Apple har lagt på iPhonen i forhold til adgangen til iPhonens filsystem. Et jailbeak er ofte en forudsætning for at kunne unlocke, men er i sig selv altså ikke et unlock.

Hvad er iPhone-unlock?

At unlocke en iPhone betyder, at man tager en iPhone, der er simlåst til et bestemt teleselskab, og låser den op, så den kan bruges med andre teleselskaber. At unlocke betyder altså at bryde simlåsen. Det er en uofficiel oplåsning, som dog er fuldt lovlig i Danmark. I USA har det i en periode været ulovligt at unlocke sin iPhone, men det er det ikke længere.

Grunden til, at teleselskaberne overhovedet simlåser en iPhone, er at de kan have givet et tilskud til købet telefonen. Dette tilskud regner de med at få igen, når man er kunde hos dem. Ved at simlåse telefonen sikrer de sig at man ikke benytter et andet teleelskab.

I Danmark er det ikke længere normalt at teleselskaberne simlåser de telefoner de sælger. Derfor er det ikke længere nødvendigt at unlocke sin iPhone købt i Danmark. Er iPhonen alligevel simlåst, kan man typisk få den låst op officielt ved at kontakte det teleselskab, som den er bundet til.

Hvem kan officielt låse en iPhone op?

Informationen om at en given iPhone er simlåst til et bestemt teleselskab, ligger som krypteret information på selve iPhonen. Det er denne lås man bryder når man unlocker.

En vigtig pointe er, at det kun er det teleselskab, der har låst iPhonen, der har nøglen til låsen, og dermed kan låse den op. Hverken Apple eller andre teleselskaber kan låse en telefon op, der er låst til et andet teleselskab. De har nemlig ikke nøglen. Det har kun det teleselskab, der har sat låsen på.

Har man en iPhone der er simlåst til et bestemt selskab, kan man altså ikke få hverken Apple eller et andet teleselskab til at låse den op. Det er en udbredt misforståelse. Man kan altså ikke købe en simlåst iPhone i USA og forvente at et dansk teleselskab kan låse dem op. Det kan de ikke - heller ikke mod betaling. De kan vitterligt ikke uanset om de så gerne vil.

Det første man kan gøre, hvis man har en låst iPhone er at finde ud af, hvilket teleselskab den er låst af. Herefter kan man kontakte dem for at høre, om de vil låse den op. Er det en dansk selskab er der en god sandsynlighed for, at det kan lade sig gøre.

Er din iPhone fra et udenlandsk selskab, og købt med tilskud eller på afbetaling, skal du som hovedregel ikke regne med at de vil låse den op før bindingsperioden er udløbet. Der er forskellig praksis i hvert enkelt land. Wikipedia har en god oversigt over reglerne i de forskellige lande.

Har du betalt den fulde pris for telefonen fra starten, kan den normalt unlockes ved bare at tilslutte den iTunes.

Man kan selv unlocke sin iPhone?

Har man en låst iPhone, og kan teleselskabet ikke hjælpe, er der kun én mulighed. Man må unlocke den selv. Med et unlock kan man nemlig selv fjerne simlåsen på sin iPhone. Det kan lade sig gøre fordi dem der har udviklet unlocket - eller den software man bruger til det - har fundet nogle sikkerhedshuller i iPhonen, som giver en bagdør der kan låse telefonen op.

Hverken Apple eller teleselskaberne er interesserede i at der er sikkerhedshuller i iPhonen. Derfor bliver de lukket lige så hurtigt som de bliver fundet. Det er katten efter musen. Der bliver fundet huller, hullerne bliver lukket, der findes nye huller, de bliver lukket og så videre.

Pointen her er, at det er blevet sværere og sværere at finde brugbare sikkerhedshuller. Derfor er det ikke alle iPhones der kan unlockes. Jo nyere den er, desto mindre er sandsynligheden for, at der findes et unlock til den.

Disse iPhones kan unlockes

Ikke alle iPhones kan unlockes. Alle iPhones fra og med iPhpne 4s og nyere kan ikke unlockes. Der er således kun disse ældre iPhones, der kan unlockes, flere af dem endda kun under særlige omstændigheder:

- Den oprindelige iPhone
- iPhone 3G
- iPhone 3GS
- iPhone 4

Til alle andre iPhones er der ikke et unlock tilgængeligt. Her er den eneste måde altså at få teleselskabet der har låst iPhonen, til at låse den op igen.

Sådan unlocker du din iPhone

Som skrevet ovenfor, er det kun visse iPhones, der kan unlockes. Det første og uomgængelige krav er altså, at du har en af de få iPhones, der kan unlockes. Har du ikke det, er der ikke noget at gøre. Har du derimod en iPhone der kan unlockes, kommer fremgangsmåden nedenfor.

Det findes flere forskellige unlocks. Hvilket et man skal bruge afhænger, ud over hvilken iPhone man har, også af hvilken firmware (det vil sige, hvilken version af iOS) der ligger på den, samt hvilken version af basebandet, den har. Basebandet er den del af softwaren, der står for telefonkommunikationen. Det er her selve simlåsen sidder, og der findes flere forskellige versioner.

Som du måske allerede har fået indtryk af, er der meget at holde styr på. Det er også årsagen til, at jeg ikke længere vil anbefale folk at unlocke deres iPhone. De iPhones der kan unlockes er så gamle og uddaterede, at det ikke længere kan svare sig. Besværet med at unlocke en gammel iPhone opvejes ganske enkelt ikke af de muligheder det giver. Der er sket rigtig meget med både selve iPhonen og iOS siden dengang. At bruge krudt på at unlocke en gammel iPhone, kan ikke svare sig.

Skulle du alligevel have mod på det, kan det meste klares med et stykke software der hedder Ultrasn0w. Du kan hente det her: http://blog.iphone-dev.org. Programmet er forholdsvis selvforklarende, forstår du ikke hvad der foregår, er det en megen god påmindelse om, at du nok skal lade være. Der er nemlig altid en risiko for, at man får lavet noget, der ødelægger iPhonen permanent. Det kalder man populært for en "bricked iPhone". Så kan den bruges som dørstopper eller bogstøtte og ikke så meget andet.

Hvordan ser fremtiden ud: Kommer der unlock til nyere iPhone?

Selvom det er svært at spå, vil jeg her gerne vove pelsen og sige nej. Der kommer ikke flere unlocks til nyere iPhones. Mig bekendt er der ingen der arbejder på sagen, og i takt med at mange teleselskaber er gået helt bort fra at simlåse telefonerne, er behovet for unlock faldet tilsvarende.

Lad derfor være med at købe en simlåst telefon i forventing om, at der nok snart kommer et unlock til den. Det gør der ikke. Køber du en simlåst telefon i udlandet, så betragt den som værende låst for altid.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får tilbudt en simlåst telefon?

Bliver du tilbudt en iPhone i udlandet, så tjek altid at den virker med dig danske simkort. Altid. Som skrevet ovenfor, kan du ikke tage den med til Danmark, og få et dansk teleselskab til at låse den op. Det kan de ikke. Telefonen kan kun låses på af det selskab, den er knyttet til. Og det vi de ikke - for så var der ingen grund til at låse den i første omgang. Køber du en låst iPhone udlandet, så står du med håret i postkassen og en ubrugelig iPhone. Tjek altid selv at den virker, uanset hvad sælger fortæller dig.

Er den låste telefon købt i Danmark, er teleselskabet der har låst den, forpligtiget til at låse den op. Du skal bare kontakte det selskab, den er købt gennem.

Det eneste rigtige er dog, at købe en ulåst iPhone. I Danmark er det ikke længere kutyme, at teleselskaberne simlåser telefoner, og Apple sælger også selv ulåste iPhones. Disse omtales oftes som "factory unlocked". Det vil sige, at de er låst op fra fabrikkens side.

Kan du hjælpe mig?

Tidligere tilbød jeg at hjælpe folk med at unlocke deres iPhone. Det er efterhånden en del år siden, og det var den gang, man rent faktisk kunne unlocke nye iPhones. Det kan man som sagt ikke længere. Jeg kan derfor ikke hjælpe med at låse din iPhone op, hvor gerne jeg end ville. Det er der heller ingen andre der kan, så spar dig selv for udgiften. Er der nogen der påstår, at de kan låse din nye iPhone 5/6 op, så passer det ikke. De er bare ude på at snyde dig.

Er der slet ikke noget jeg kan gøre for at få unlocket min iPhone?

Nej, der er vitterligt ikke noget at gøre. Nye iPhones kan ikke unlockes. Er de simlåst kan de kun åbnes at det teleselskab, der har låst dem. Det er ikke fordi ingen andre ikke vil hjælpe dig, de kan vitterligt ikke.

Artiklen er ajourført i februar 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.