Apple er begyndt skiftet til M-chip i alle deres Macs. M-chipsne er Apples egenudviklede chips, der skal erstatte brugen af Intel-chips. M1 er kraftigere og giver meget bedre batteritid.

En af de første Macs med M1-chip er Mac mini. Apple fortsætter dog med at sælge Mac mini med Intel-processor side om side med den nye Mac mini med M1-chip. Det betyder, at du skal træffe et valg mellem de to, hvis du skal have en ny Mac mini.

Selvom valget måske virker oplagt - ny teknologi i forhold til gammel teknologi - så er der alligevel nogle ting, der er værd at overveje inden du kaster du ud i at købe en ny Mac mini. Jeg har derfor lavet en gennemgang af forskellene på de to computere, så du selv kan vurdere, hvilken en, der er den rigtige for dig.

På disse punkter er de to Mac mini'er identiske

Den ny Mac mini med M1-chip har ikke ret meget til fælles med den gamle Mac mini med Intel-chip, men deler dog nogle specifikationer. Her er de vigtigste:

 • Samme kompakte design
 • Op til 2 TB SSD lagerplads
 • Bluetooth 5.0
 • 2 USB-A-porte
 • 1 HDMI 2.0-port

På disse punkter er de to Mac mini'er forskellige

Her er de væsentligste forskelle. Jeg gennemgår dem i detaljer længere nede.

M1 Mac mini

 • 8-core Apple M1 chip med 8-core GPU og 16-core Neural Engine
 • Op til 16GB RAM
 • Understøtter to skærme (en med op til 6K-opløsning og en med op til 4K-opløsning)
 • 2 stk. Thunderbolt/USB 4-porte
 • Gigabit Ethernet
 • Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Fås i sølv-farve
 • Koster fra 6.199 kroner

Intel Mac mini

 • Op til 6-core Intel Core i7 processor med Intel UHD Graphics 630
 • Op til 64GB RAM
 • Understøtter op til tre skærme (alle med 4K-opløsning) eller en skærm med op til 5K og en med op til 4K
 • 4 stk. Thunderbolt 3 (USB-C)-porte
 • Gigabit Ethernet, men kan konfigureres til 10 Gigabit Ethernet
 • Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Fås i space grey-farve
 • Koster fra 9.799 kroner

Processor og ydelse

Hovedforskellen på de to mini'er ligger selvfølgelig i, at de har hver deres processor. Den nye Mac mini har Apples første egendesignede systemchip kaldet M1, mens den gamle Mac mini bruger en af Intels standard-chips. Eller faktisk tilbyder Apple Mini'en med to forskellige Intel-chips nemlig 3.0GHz 6-core Intel Core i5 og 3.2GHz 6-core Intel Core i7.

Umiddelbart er det svært at sammenligne ydelsen på dem, og så alligevel ikke. Der findes nemlig såkaldte testsuites som udfører forskellige opgaver og kommer med en nogenlunde retvisende score, der kan sammenlignes på tværs af computere og processorer.

Kigger man på disse scores klarer Mac mini med M1 sig markant bedre. Den har ganske enkelt flere kræfter. Hvad scoren dækker over, er ikke så vigtigt her. Alt du skal vide er, at en højere score er bedre end en lavere score.

Geekbench 5 scorer:

 • Mac mini med M1: 1.682 (single core) og 7.097 (multi core)
 • Mac mini med Intel Core i5: 998 (single core) og 4.651 (multi core)
 • Mac mini med Intel Core i7: 1.101 (single core) og 5.471 (multi core)

Tallene taler for sig selv. Apples M1-chip er markant kraftigere. Ikke bare lidt kraftigere, men meget kraftigere. Det er nok det voldsomste ydelsesspringe nogensinde fra en generation til den næste.

Så handler det om rå ydelse og mest mulig smæk for skillingen, er der ingen tvivl om, at du skal gå efter Mini'en med M1-chip. Du vil ganske enkelt få en langsommere Ma, hvis du køber Intel-modellen.

RAM

Her er der en markant forskel på de to Mini'er. Den nye fås nemlig kun med enten 8GB eller 16GB RAM, mens den gamle kan fås med op til 64GB.

8GB eller 16GB bør være rigeligt for de fleste - særligt fordi Apples integrerede RAM er mere effektiv end standard-RAM på løse moduler/chips. Nogle pro-brugere kan dog have behov for at udføre særlige RAM-tunge opgaver, og her vinder den gamle Mac mini, fordi den ganske enkelt kan fås med mere RAM. Så har du behov for meget RAM til dine opgaver - i så fald ved du det helt sikkert - så er det den gamle Intel Mac mini, du skal gå efter. For almindelige brugere, spiller det ingen rolle overhovedet.

Tilslutning af skærme

Hvad angår tilslutningen af skærme er der et par væsentlige forskelle. Intel-mini'en understøtter op til tre skærme, mens M1-mini'en kun understøtter op til to skærme. Det er nok de færreste, der bruger tre skærme til deres Mac, men gør du det, skal du holde dig til den gamle Intel Mac mini.

For de fleste spiller det ingen rolle om man kan tilslutte to eller tre skærme, da de alligevel kun bruger en. Her er det måske vigtigere at fokusere på at den nye mini understøtter op til 6K, mens den gamle kun understøtter 5K. Det er de færreste der har en 6K-skærm, eller 5K for den sags skyld, så i virkeligheden spiller der nok heller ikke den store rolle.

Pointen er, at du skal kigge nøje på dit skærmsetup (nuværende eller kommende) og se om det matcher hvad hver af de to mini'er kan levere.

Porte og tilslutninger

Også hvad angår tilslutningsmulighederne er der væsentlige forskelle - og også her handler det meget om, hvad du har behov for. Man kan ikke som sådan sige, at den ene klarer sig bedre end den anden. Bruger du din Mac mini til for eksempel lydproduktion, handler det først og fremmest om, hvilket udstyr du skal have tilsluttet, når du skal vælge.

Mac mini med M1 har to Thunderbolt/USB 4-porte, mens den Intel-baserede mini har fire. Thunderbolt 3 (USB-C)-porte. Derudover har begge to af de gamle USB-A-porte.

Det er altså lidt et valg mellem færre eller flere porte og om hastigheden. Den nye mini har færre, men hurtigere porte, mens den gamle har flere men langsommere porte.

På net-fronten har begge som standard gigabit ethernet, men Intel-mini'en kan (mod en merpris) konfigureres med 10 gigabit ethernet. Det kan spille en rolle for pro-brugere med meget data, der skal overføres, men for alle os andre er det ligegyldigt. Tilsvarende er der forskel på de to mini'ers Wi-Fi. M1-minien har hurtigere Wi-Fi.

Som sagt er det meget personligt, hvor mange og hvilke porte, man har brug for. Men for langt, langt de fleste brugere vil det ikke spille den store rolle om man vælger den ene model eller den anden.

Andre overvejelser

En væsentligt ting ved den nye M1-chip er, at den benytter en anden type instruktionssæt end Intels x86-baserede processorer. Uden at blive for teknisk betydet det, at apps skrevet til den ene type processor ikke kan afvikles på den anden type processor. Man kan altså ikke uden videre afvikle apps skrevet til x86 på Apples M1-chip.

Det har Apple taget højde for ved at lade macOS selv oversætte apps, så de alligevel kan køre på M1. Det sker med en lille nedgang i ydelse, men alle de eksisterende apps du bruger i dag, vil kunne afvikles på Macs med M1-chip også. Det omvendte er derimod ikke tilfældet. Nye apps skrevet til M1, kan ikke afvikles på Intel-Macs.

Der er dog en væsentlig undtagelse her. Du vil nemlig ikke kunne installere Windows på Mac mini med M1-chip. Så bruger du Windows på din Mac i dag, skal du enten holde dig til den Intel-baserede mini, droppe Windows eller anskaffe en computer kun til Windows. Fremover er det i hvert fald slut med at køre Windows på din Mac med M1. Dette kan være en dealbreaker for nogle.

Min vurdering

De to Mac mini'er ser umiddelbart ens ud, men er sonar og dag. Man kan ikke sige, at den ene er bedre end den anden, da det handler om hvad den skal bruges til og sammen med. Mange bruger mini'en professionelt i et bestemt setup, og her er det vigtigt at vælge den mini der kan glide ind uden frustrationer. Dette kan kun du selv afgøre. Husk også pointen med Windows.

For almindelige brugere er valget derimod meget nemt. Den nye Mac mini er markant kraftigere og i tilgift meget billigere. Der er nærmest ikke tale om et fair valg. Gå efter den nye mini med M1. Dette kan ikke understreges kraftigt nok. Du skal ikke engang lade dig friste af et godt tilbud på en udgået mini med Intel-teknologi. Du vil få en ringere maskine med fortidens teknologi.

Du kan købe Mac mini hos Apple (link).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.