Inden Apple lancerede Apple Watch tilbage i 2015, var det amerikanske Fitbit der sad på markedet for fitnesstrackere. Det marked åd Apple med Apple Watch en stor del af og siden er Fitbit omvendt begyndt at producere smarture. Sådan kan tingene flette sig ind i hinanden. Seneste skud på stammen er smarturet Fitbit Sense, der netop er blevet præsenteret, som en slags efterfølger til Fitbit Versa 2.

Fitbit Sense minder rent designmæssigt en del om Apple Watch, og det er bestemt positivt. Det er dog lidt mere afrundet. Fitbit beskriver selv uret som det mest avancerede sundhedsorienterede smartur på markedet, og det har da også flere funktioner, som Apple Watch ikke har. Det gælder blandt andet måling af hudtemperatur og ikke mindst blodets iltmætning. Det sidste er der rygter om, at det kommende oppe Watch Series 6 også vil kunne måle, så Fitbits forspring på dette punkt holder næppe ret længe.

Fitbit Sense kan også måle det man kalder electrodermal activity (EDA), det vil sige ændringer i hudens elektriske karakteristika. I denne sammenhæng skal det bruges til at måle om bæreren af uret bliver stresset. EDA ændrer sig nemlig, når man begynder at svede, hvilket kan være et tegn på stress.

COVID-19 funktioner

I tidens ånd kan Fitbit Sense også holde øje med tre parametre, der kan være tegn på tidlig infektion med COVID-19. Det gælder blandt ande ens hjerterymte og vejrtrækningsfrekvens.

Ifølge Fitbit kan uret opdage 50% af alle tilfælde med COVID-19 en dag inden man får symptomer med en sikkerhed på 70%. Hvad det så helt konkret betyder, er lidt uvist. Det skal nok mere ses som en slagsgimmick end så meget andet.

Pris og tilgængelighed

Uret kan forudbestilles allerede nu hos udvalgte forhandlere i USA og bliver mere tilgængelig i slutningen af september. Prisen i USA er $330, hvilket er en anelse billigere end hvad Apple tager for Apple Watch Series 5. Til gengæld kræver flere af funktionerne på Fitbit, at man tegner et premiumabonnement på $10 om måneden, og så kan det jo hurtigt løbe op.

Fitbit Sense, og den tidligere model Versa 2, er mere sundheds- og træningsorienteret end Apple Watch, så er dét din fokus, er det bestemt værd at kigge nærtmere på Fitbit. Versa 2-modellen fås typisk lidt billigere end Apple Watch.