Hver gang Apple lancerer en ny iPhone, er skærmundersøgelsen fra DisplayMate en af de ting, jeg ser frem til. Dr. Raymond M. Soneira fra DisplayMate er nemlig en kapacitet på området og er virkelige grundig i sin analyse og sammenligning med andre enheder. Han giver klar besked om, hvorvidt Apples anprisninger holder vand eller ej. Nu er han allerede klar med sin undersøgelse af skærmen i iPhone X.

Lad mig bare med det same afsløre at der er roser til Apple. iPhone X har den mest innovative og højtydende smartphoneskærm som DisplayMate nogensinde har testet. iPhone tangerer eller sætter ny rekord på følgende punkter: Absolut farvegengivelse, højeste lysstyrke for OLED-skærme, højeste kontrast, laveste refleksion og mindste ændring i lysstyrke set fra en større vinkel.

iPhone X er altså teknologisk innovation fra absolut øverste hylde. Der findes ganske ikke bedre skærme på markedet i dag. Hvis du ser en anmelder skrive noget andet er det på et uoplyst grundlag. Årsagen er at den ultra præcise teknologi til skærmkalibrering som Apple har udviklet med DisplayMates ord forvandler ordinær OLED-hardware til "a superbly accurate, high performance, and gorgeous display, with close to Text Book Perfect Calibration and Performance!!"

Det hører med til historien at skærmen er produceret på Samsungs fabrikker, men altså ud fra Apples eget design og specifikation. Det er ikke Samsung der har designet skærmen og der er ikke tale om en hyldevare.

Skifte fra LCD til OLED

Den største nyhed er at Apple er skiftet fra LCD- til OLED-teknologi. Det har flere fordele. OLED er tyndere, lettere og uden kant hele vejen rundt. De har desuden en meget hurtig responstid og bedre betragtningsvinkler. At OLED er LCD overlegen skyldes hovedsageligt at de enkelte pixels lysstyrke kan styres individuelt - det kan de ikke på LCD-skærme, hvor hele skærmen bliver oplyst at deb samme end lyskilde. Derved bliver kontrasten og farverne bedre og billedet bliver mere ensartet på OLED-skærme. OLED bruger også mindre strøm og kan give en højere lysstyrke. OLED kan til gengæld ikke helt følge med LCD når det handler om at gengive billeder der primært er hvide såsom de fleste hjemmesider.

Opløsningen på skærmen er 2436 x 1125 pixels svarende til 458 pixels per tomme. Det giver signifikant højere billedskarphed end en person med normalt syn kan skelne på 30 cm's afstand. Ifølge DisplayMate er det derfor nu fuldstændigt meningsløst at øge opløsningen yderligere, da ingen alligevel vil kunne se forskel.

Farvegengivelsen kan ikke skelnes fra det perfekte

Der hvor skærmen i iPhone X virkelig stråler - om man så må sige - er farvegengivelsen. Apple har her altid været i en klasse for sig, men i iPhone X bliver det taget til nye højder.

Man snakker om af en skærm har en eller flere gamuts (farveskalaer) der blandt andet definerer hvor stort et farveområde skærmen kan vise. Det unikke ved iPhone X er at skærmen har en automatisk farvestyring der altid sørger for at billeder vises med den korrekte gamut. Billederne bliver aldrig overmættede eller undermættede, men vises altid korrekt. Ifølge DisplayMate er det state of the art og noget de andre producenter er nødt til at diske op med i fremtiden.

Det er ingen grund til at gå mere i dybden med det tekniske i forhold til farvegengivelse. iPhone X sætter ny rekord for hvor præcist man kan gengive farver på en skærm. Færdig. Farvegengivelsen kan visuelt ikke skelnes fra det perfekte, mener Display Mate.

Rekord høj lysstyrke

Smartphones bruges typisk på farten i omgivelser med masser af lys. Her er det ekstremt vigtigt at have så høj en lysstyrke som muligt og så lav en refleksion som muligt. iPhone X har begge dele. Lysstyrken målt på hele skærmen sætter ny rekord for OLED-skærme i smarthones. Måleenheden for den slags er nits. Skærmen i iPhone X kan levere hele 634 nits. Det er markant højere end andre OLED-skærme. Refleksionen er nede på 4,5%. Det er ikke ny rekord, men tæt på.

Konklusion: Verdens bedste smartphone-skærm

Jeg ikke vi gennemgå alle detaljere fra den omfattende test her, men blot nævne at DisplayMate også roser Apples for at understøtte High Dynamic Range videoindhold, for Night Shift-mode og for True Tone-teknologien der får skærmen til at gengive farver på samme med som papir, hvor farverne ændrer sig i forhold til lyset. Det giver en meget mere naturlig farvegengivelse.

DisplayMates konklusion er klar: iPhone X leverer en ensartet toppræstation målt på alle punkter. iPhone X er den bedste smartphone-skærm de nogensinde har testet, og får den højeste karakter de nogensinde har givet.

Du kan læse hele den detaljerede test hos DisplayMate.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.