Dr. Raymond M. Soneira fra DisplayMate Technologies har testet skærmene i årets to nye iPads, iPad mini 4 og iPad Pro, og sammenlignet dem med sidste års iPad Air 2.

Skærmen i iPad mini'en betegnes som "uden tvivl den bedste og mest præcise LCD tablet-skærm vi nogensinde har testet". Den scorer altså bedre end skærmen i Apples nye iPad Pro. Skærmen i Pro'en er dog ikke ringe. Den scorer "meget god" eller "fremragende" i alle tests. iPad mini 4 er bare lige en tand bedre. Den et år gamle iPad Air 2 kan ikke helt følge med de to nye iPads, men betegnes stadig som en top-skærm.

Apple tre skærme benytter den samme IPS LCD-teknologi, men i de to nye er der en ny tilpasningsteknik, der giver den bedre kontrastforhold. I iPad Pro anvendes desuden en ny type bagdel i skærmen, der giver mere lysgennemstrømning og dermed lavere strømforbrug.

Alt efter hvilken af de mange tests man kigger på, at der lidt forskelligt, hvilken enhed, der klarer sig bedst. Jeg vil ikke omtale alle de mange test, dem kan du selv finde hos DisplayMate, men blot nævne nogle af de vigtigste resultater.

Et af de steder hvor LCD-skærme ofte har problemer, er med kontrastforholdet. Dog ikke iPad Pro, der har det højste kontrastforhold nogensinde målt på en LCD tablet-skærm. Den er 1.631, mens iPad Air 2 til sammenligning har 967. iPad Pro har altså stort set dobbelt så højt et kontrastforhold som den regulære iPad. Det betyder i praksis, at den er meget bedre til at vise sort korrekt. Laver man testet med høj lys fra omgivelserne, falder kontrastforholdet en hel del. Specielt for Pro'en, der her klarer sig dårligst af de testede tre. De klarer sig dog alle bedre end konkurrenterne.

Hvad angår gamut, så vinder iPad mini'en med en score på 101% præcision. iPad Pro har 107% da den overmætter de blå farver en smule. Gamut betegner en enheds evne til at vise et gennemsnitlig menneskes måde at opfatte farver på. Farvepræcisionen er heller ikke Pro'ens styrke, omend den dog stadig scorer "meget god".

Konklusionen er, at alle de tre testede skærme tilhører toppen. Specielt hvad angår refleksionen betegnes alle Apples skærme som værende langt foran konkurrenterne. De testede iPads har med stor afstand de bedste kontrastegenskaber i fuld sollys af alle tablets på markedet. Det betyder at de er nemmere at bruge i lys end konkurrenterne. Ofte er dette et at de helt store problemer.

En af årsagerne til at Pro'en ikke klarer sig så godt som mini'en er formodentligt, at det er sværere at lave en stor skærm i højeste kvalitet i forhold til en lille skærm.

Scroll ned for at se kommentarer