Kinas centralbank har i to omgange devalueret sin valuta i forhold til den amerikanske dollar. Første gang med 2% og anden gang med 1,6%. Resultatet er, at yuan er faldet til det laveste niveau mod den amerikanske dollar i næsten fire år.

Et af formålene med at devaluere er, at det sætter gang i eksporten. Ved at svække sin valuta bliver det nemlig billigere for udlandet at købe varer i Kina. Omvendt bliver det dyrere for kineserne at importere varer.

Da Apple får produceret sine iPhones i Kina betyder det, at Apples omkostninger til produktion af iPhones falder med samme niveau som devalueringen. Det vil sige omkring 3,5%. Apple kan altså sænke prisen på iPhones uden at det går ud over deres indtjening.

200 kr billigere iPhone 6?

Hvis man kigger på den billigste iPhone 6 til 5.799 kr, svarer det til at den skal falde med 200 kr i pris og altså lande på 5.599 kr. Det ville være en kærkommen nedsættelse, der helt sikkert ville sætte skub i efterspørgslen på verdensplan.

Det vil dog formodentlig ikke ske. Ifølge mine oplysninger afregner Apple nemlig deres kinesiske producenter i dollar. Hvad den kinesiske valuta er værd er derfor underordnet. Det er er producenten, Foxconn, der ender med at score gevinsten, da de køber ind i yuan og sælger til Apple i dollar.

Joker: Måske bliver Apple tvunget til at sænke priserne

Dette betyder paradoksalt også, at prisen på iPhones stiger i Kina eller at Apple accepterer en mindre fortjeneste. Selvom iPhonen bliver produceret i Kina, vil den når den bliver afregnet i dollar for den menige kineser blive dyrere. Da Kina er et kæmpe marked for Apple, vil det gå ud over Apples indtjening. Dette er også et argument for at Apple ikke sænker prisen i resten af verden. De de taber på det kinesiske marked, vil de formodenligt forsøge at hive hjem i resten af verden ved at holde priserne i ro.

Til gengæld vil de kinesiske Android-producenter få vind i sejlene, da deres telefoner bliver billigere uden for Kina. Bliver prisspændet til Apples iPhones for stort vil det få flere kunder til at overveje iPhonen en ekstra gang. Dette kan være jokeren, der tvinger Apple til alligevel at sænke priserne.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.