I foråret 2012 skrev jeg en debatindlæg her på ONX omkring situationen i Nokia. Årsagen var Nokias katastrofalt dårlige salg af mobiltelefoner og det ene milliardunderskud efter det anden. Jeg filosoferede lidt over, om selskabet villekomme gennem krisen eller om de måtte lukke butikken. Der skete dog noget helt tredje - og noget meget bedre for virksomheden Nokia. De fik nemlig afhændet den problemfyldte mobildivision til Microsoft for omkring 40 millarder kroner. Mobildivisionen har på ingen måde reddet stormen af - nu er det bare ikke længere Nokias problem. I stedet er det Microsoft der hænger på den.

Nokia blev belønnet for at slippe af med problembarn

Hvor stor en hæmsko mobildivisionen var for Nokia ses tydeligt af, at Nokia efter salget har præsteret solide økonomiske resultater. Overskuddet for seneste kvartal er 450% højere end sidste år, og for året som helhed er underskud vendt til overskud. Ved at slippe for at lave mobiltelefoner, er Nokia begyndt at tjene penge igen. Nokia som virksomhed er altså blevet reddet. Siden det så værst ud for nogle år siden er aktiekursen blevet firedoblet. Specielt da det kom frem at Microsoft ville overtage den tabsgivende mobildivision steg kursen på Nokias aktier. Investorerne belønnede det promte. Psykologien bag dette må næsten være, at de var glade for at der var nogle, der var dummere end dem selv og overtog al dødvægten i selskabet - og endda betalte 40 milliarder kroner for det.

Micrsoft forsøger at vende skuden

Nok er Nokia sluppet fri, men kun fordi Microsoft frivilligt har overtaget pladsen. I første kvartal efter overtagelsen af Nokias mobildivision bidrog den med et kæmpe underskud på hele 4 milliarder kroner i Microsofts regnskab. Stormen er på ingen måde redet af. I seneste kvartal, der netop er blevet offentliggjort, har Microsoft dog haft overskud på mobildivisionen. Med planer om at fyre hele 12.500 tidligere Nokia-ansatte, og i det hele taget få trimmet organisationen, skal det dog nok lykkedes Microsoft at komme igennem. Ikke mindst fordi resten af Microsoft er så velpolstret og god en forretning, at de har noget bedre ved at kapere eventuelle underskud på telefonsalget.

Som en sidste krølle på halen har Microsoft oplyst, at de fremover ikke vil bruge Nokia-brandet. Verdens engang klart stærkeste telefonbrand, Nokia, er ganske enkelt blevet for dårlig en historie. Fra nu af hedder Microsofts telefoner slet og ret Microsoft Lumia.

Det endelige slag

Dermed er banen kridtet op til den endelige slag. Det er nu Microsoft skal vise, at de vil være andet end bare et niche-producent, og at der er plads til Microsoft i et marked domineret af billige Android-telefoner og dyre premium-telefoner fra Apple. Det bliver spændende at følge hvad Microsoft kan byde på, når de nu - lige som Apple - kontrollerer hele pakken i form af software og hardware.