Når Apple frigiver en ny udgave af iOS, kan man i en kort periode, typiske nogle få dage, nedgradere iOS igen. Når de par dage er gået er nedgradering umulig. Forsøger man alligevel vil ens iPhone ikke virke igen, før man geninstallerer seneste udgave af iOS. Det samme gælder iPaden.

Nedgradering af iOS til en ældre udgave er med andre ord i praksis umuligt. Når først man har opdateret fanger bordet.

Hvordan blokerer Apple for nedgradering?

Når man installerer iOS på sin iPhone, sker der det, at enheden bagefter kontakter Apples server for at blive godkendt og signeret. Først når iOS er godkendt og signeret hos Apple vil iPhonen acceptere softwaren og afvikle den. Hvis signeringen af iOS af den ene eller anden grund fejler, bliver installationen afvist af iPhonen. Det er derfor man skal have netforbindelse, når ens iPhonen skal aktiveres efter en opdatering af iOS. Det er for at den kan snakke sammen med Apples server og opnå godkendelsen.

Formålet med denne godkendelse og efterfølgende signering er først og fremmest at gøre iPhonen mere sikker. Apple vil nemlig kun signere iOS, hvis det er 100% identisk med den udgave Apple har frigivet. Hvis der er ændret i softwaren - enten på grund af en defekt fil eller fordi den er inficeret af malware - matcher den ikke Apples krav og den bliver ikke signeret. Dermed sikrer Apple, at alle installationer af iOS er originale.

Digital signering er med andre ord en sikkerhedsprocedure der sikrer, at den software der installeres er godkendt af Apple.

Når Apple vil blokere for en nedgradering ad iOS, skal Apple derfor bare sørge for at den pågældende version fejler signeringen. Apple holder ganske enkelt op med at signere ældre udgaver af iOS. Derfor sker der det, når man forsøger at nedgradere iOS, at iPhonen afviser installationen fordi den ikke er blevet signeret.

Når ikke man kan nedgradere iOS er det altså ikke af tekniske grunde, men fordi Apple har valgt ikke at tillade nedgradering. Apple kunne sagtens acceptere signering af tidligere udgaver af iOS, hvis de ville. Det gør Apple også i de første 4-5 dage efter frigivelsen af en ny opdatering. Her får folk en chance for at prøve opdateringen, inden man beslutter sig endeligt. Men det er klart, at der for Apple ikke er nogen grund til at fremme brugen af noget software, der ikke længere udvikles på, som Apple ikke mener er tidssvarende og som Apple ikke længere tilbyder sikkerhedsopdateringer til. Derfor stopper muligheden for nedgradering efter nogle dage.

Rationalet bag Apples beslutning om ikke at tillade nedgradering

Der er nogen der mener, at de selv burde have retten til at bestemme, hvilken udgave af et givent styresystem, der afvikles på deres egne enhed. Det er dog den slags der hører med, hvis man vil have del i Apple-oplevelsen. Det er faktisk hele pointen ved at vælge Apple. Apples traditionelle brugere sværger til Apple, fordi det er sådan, og ikke på trods af at det er sådan. Man køber ikke et stykke hardware og et tykke software. Man køber en samlet pakke. I aftalen ligger implicit det, at man mister visse privilegier og overlader kontrollen om hvad der er bedst til Apple, så man ikke selv behøver bekymre sig om det. Ved kun at tillade opgraderinger, og ikke nedgraderinger, sikrer Apple også, at folk ikke går fra en sikker udgave af iOS til en mindre sikker udgave med kendte sikkerhedshuller.

I princippet ikke så meget anderledes end hvis en avis ændrer design. Man kan være enig eller uenig i valget, men man kan som læser ikke gå tilbage til det gamle design, hvis man holdt mere af det. Her er det også avisen, der suverænt mener, at det nye design er bedre. Det eneste man reelt kan gøre hvis man er utilfreds er, at appelere til avisen om at lave det om, eller finde en anden avis.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.