I en global verden har Apple kunne vælge og vrage i forhold til, hvor de vil placere deres kommende gigantiske datacenter, der skal stå for den europæiske trafik til Apples onlinetjenester. Valget faldt altså på Foulum uden for Viborg af alle steder.

Det er der dog en rigtig god grund til. Det handler om adgangen til strøm. Et datacenter i den størrelse bruger enorme mængder strøm. Det nye datacenter kommer til at bruge 30% mere strøm end resten af Viborg-kommune tilsammen. Det kræver en solid netforsyning. Lige præcis en god netforsyning er der i Foulum, hvor Apples datacenter kommer til at ligge klods op at landets største transformerstation i Tjele, hvor energi fra Norge bliver konverteret og fødet ind i det danske elnet.

Datacenteret i Viborg skal, lige som alle Apples andre datacentre, køre på 100% fornybar energi. Her er transformerstationen i Tjele med adgang til norsk vandkraftstrøm såvel som vindkraftstrøm fra Østersøen ad libitum et ideelt valg for Apple. Faktisk vil energiforsyningen være så stabil, at Apple som noget unik helt vil droppe backupanlæg i form af dieselgeneratorer, som det ellers er kutyme at benytte i datacentre, når den lokale elforsyning svigter.

Overskudsvarmen fra datacenteret bliver leveret til Viborgs fjernvarmeanlæg, og vil kunne levere mere overskudsvarme, end hele Viborg kan benytte i dag.

Scroll ned for at se kommentarer