Der har i flere år været rygter om, at Apple arbejder på udviklingen af et headset, der skal bruges til virtuel reality. De seneste måneder er rygtestrømmen taget til, og derfor har jeg lavet denne oversigtartikel, med alt hvad vi ved om Apples kommende headset. Ved er selvfølgelig så meget sagt, da ingen ud over Apples selv ret beset ved noget med sikkerhed. Men så i hvert fald alt det rygterne peger i retning af.

Udseende

Apples headset forventes at komme til at ligne noget, vi kender i forvejen. Det kunne være Oculus Quest. Det vil sige med et buet visir, der går ned over øjnene og et bånd der går rundt om baghovedet. Fuldstændig ligesom et par ski- eller dykkerbriller. En journalist fra mediet The Information hævder at have set et prototype på headsettet, hvilket har givet ophav til flere designkoncepter baseret på vedkommendes beskrivelser. Et af dem kan ses på billedet øverst.

På et punkt skulle Apples headset sig dog ude fra konkurrenternes. Det bliver markant lettere. Apple forsøget at lande et sted mellem 100 og 200 gram. Til sammenligning vejer Oculus Quest 2 lige over 500 gram. Apple er dog ikke helt i mål endnu. Ifølge oplysningerne vejer Apples prototyper omkring 300 gram øjeblikket. Det er derfor ikke sikkert, om Apple rent faktisk formår at komme under de 200 gram.

Skærm

Der er ingen tvivl om, at det er på det visuelle område, at headsettet skal måles. Det er her man kan blive slået bagover - eller helt miste illusionen. Ifølge rygterne vil Apple benytte to 4K-skærme - en til hvert øje - baseret på mikro-OLED-teknologi med en pixeltæthed på 3.000 pixels pr. tomme. Det er mere end seks gange så mange pixels pr. tomme som i iPhone 13's skærm.

Der er enkelte rygter om, at headsettet vil få et tredje skærm med lidt lavere opløsning baseret på AMOLED. Denne skal bruges til den perifære del af brugerens synsfelt.

Mellem skærmene og brugerens øjne sidder nogle linser, der skal sikre at man kan fokusere ordentligt. Apple vil benytte det man populært kalder pandekagelinser. Disse adskiller sig fra traditionelle Fresnel-linser ved at være tyndere. Fordi skærmen og sidder så tæt på brugerens øjne, vil der ikke være plads til at man kan have almindelige briller på også. I stedet vil Apple indbygge mulighed for at man kan indsætte linser tilpasset brugerens styrke.

Processorer

Headsettet vil ikke være afhængig af en tilsluttet iPhone eller Mac for processorkraft, men vil have sine egne processorer. Rygterne går på, at headsettet vil få to styk på samme niveau eller bedre end dem Apple bruger i Mac'en. Det vil med andre ord sige en helt uhørt processorkraft for en såkaldt wearable-enhed.

Den ene vil være en kraftig hovedprocessor, der kommer til at stå for billedannelsen, mens den anden bliver lidt mindre kraftig, og kommer til at stå for de sensorrelaterede ting.

Kameraer

Headsettet vil få mange indbyggede kameraer. Faktisk er der rygter om hele 15.

Otte af kameraerne skal bruges til at skabe effekten af, at man kigger gennem gennemsigtige linser. Det vil sige blive brugt til at optage indholdet fra omverdenen og vise det på de indbyggede skærme.

Seks kameraer skal bruges til biometriske formål. Det kunne være iris-scanning, eyetracking etc. Det vi sige med det formål at finde ud af, hvor brugeren kigger hen, så indholdet på skærmen kan tilpasses dette.

Det sidste kamera skal bruges til kortlægning af omgivelserne, hvilket formodentligt betyder, at det er en LiDAR-scanner.

Styresystem

Headsettet vill få steget styresystem kaldet realityOS eller blot rOS. Apple er selv kommet til at afsløre navnet, men ellers er der ikke meget sluppet ud om det. Bloomberg beskriver dog realityOS som en altomsluttende 3D-virkelighed designet med henblik på spil, medieforbrug og kommunikation. Det må forventes, at udviklere vil kunne lave apps til realityOS og at eksempelvis filmproducenter vil lave særlige virtual reality-film specielt til headsettet.

Pris

Apples headset bliver ikke nogen billig fornøjelse. Det forventes at komme til at ligge i prislejet mellem $2000 og $3000. I danske udsalgspriser bliver det 20.000-30.000 kroner.

Lanceringstidspunkt

Oprindeligt var planen, at Apple vil præsentere headsettet i 2021 og sætte det til salg i 2022. Dette har siden rykket sig, og nu er det mest sandsynligt, at vi først får det at se sidst i 2022. På Apples årlige udviklerkonference, WWDC, vil headsettet blive hovedomdrejningspunktet i 2023.

Fremtiden

Apples planer stopper ikke med headsettet. I 2025 kommer de første smartbriller og i 2030-2040 kommer der kontaktlinser.